Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΚΑΪ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ...

Μέχρι πρώτινος ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός των συνεχών επαναλήψεων ντοκυμαντέρ ΄Β διαλογής των BBC και National Geographic αλλά και χαζο-αμερικάνικων σειρών που κανένα άλλο ελληνικό κανάλι δεν ενδιαφερόταν να αγοράσει/προβάλλει. Η τηλεθέαση ήταν 'άγνωστη έννοια', με τον ΣΚΑΪ να μην ξεπερνάει ούτε την κρατική/δημόσια τηλεόραση.




Θέλοντας να καθιερώσει ένα ενημερωτικό προφίλ και να προσελκύσει κοινό, άρχισε να κάνει στροφή σε εκπομπές μαγειρικής, μεσημεριανάδικα, δελτία ειδήσεων, εκπομπές δημοσιογραφικής έρευνας και πολιτικών αναλύσεων. Φυσικά ο κεντρικός άξονας της 'φθήνιας' στην κατάρτιση του προγράμματος δεν άλλαξε, με συνέπεια οι εκπομπές να είναι σοβαροφανείς ή εξ ολοκλήρου γελοίες, και αντί να βελτιωθεί η τηλεθέαση να συμπαρασύρει και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αλλά και την εφημερίδα 'Καθημερινή'.


Μαζεύοντας τον επί Νέας Δημοκρατίας διορισθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ-ΝΕΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, παρά τις σοβαρότατες καταγγελίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και ξεπουλήματος του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης, ο ΣΚΑΪ συνέχισε στην 'γραμμή' των πολιτικά ανώδυνων ρεπορτάζ για την προστασία του περιβάλλοντος.




Ο εφοπλιστής Ιωάννης Αλαφούζος δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τη Νέα Δημοκρατία που του μίσθωσε έναντι 'πινακίου φακής' την συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ. Εξ'άλλου το περιβάλλον είχε γίνει της μόδας και ήταν τσάμπα διαφήμιση εταιρικής ευθύνης. Όλη τη δουλειά την έκαναν οι πολίτες-εθελοντές και οι τοπικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις αλλά το όφελος το απεκόμιζε ο Όμιλος Αλαφούζου.


Ο κ. Παναγόπουλος έφερε μαζί του και έτερα ακριβοπληρωμένα στελέχη της ΕΡΤ-ΝΕΤ, όπως η Πόπη Τσαπανίδου, η Εύα Αντωνοπούλου και το διαβόητο (για τις ετήσιες απολαβές ύψους 360 000 ευρώ/έκαστος) δίδυμο Βασίλη Λυριτζή-Δημήτρη Οικονόμου. Φυσικά όλοι οι προαναφερθέντες δεν γινόταν να παραμείνουν στο κρατικό, εν όψει των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδος, της απασχόλησής τους ως συμβασιούχων (εξ ου και οι 'ειδικές' απολαβές) και της εισαγγελικής έρευνας για τις αμοιβές τους. Η μετάβασή τους όμως στον ΣΚΑΪ συνέβη με σαφώς υποδεέστερες αποδοχές.



Την ίδια περίπου περίοδο έλαβε τόπο και μία άλλη μεταγραφή - αυτή του εκλεκτού της Αμερικανικής Πρεσβείας Αλέξη Παπαχελά και των υφισταμένων του Τάσου Τέλλογλου και Σοφίας Παπαϊωάννου από το MEGA. Επίσης ο ΣΚΑΪ εγκαινίασε συνεργασία με νέους δημοσιογράφους-ανταποκριτές όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο φιλο-αμερικανός Θάνος Δημάδης. Όλα τα νέα στελέχη προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον δυναμικό των συντηρητικών Άρη Πορτοσάλτε, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Σίας Κοσιώνη και Πάσχου Mανδραβέλη. Παρά το πολυδιαφημισμένο των μεταγραφών, το πρόγραμμα του σταθμού κατέρρευσε. Ακόμη και ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ έχασε την πρώτη θέση για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια από τον Real FM του Νίκου Χατζηνικολάου, ενώ η 'Καθημερινή' ευρίσκεται σταθερά στην τρίτη (και ενίοτε τέταρτη θέση) από άποψη κυκλοφορίας, σε μία περίοδο που ιστορικές εφημερίδες (πχ. 'Ελευθεροτυπία') έχουν παύσει να εκδίδονται και συνεπώς να διεκδικούν μερίδιο αγοράς.


Η φιλομνημονιακή και κοινωνικά ανάλγητη στάση του Ομίλου Αλαφούζου είναι η βασική αιτία της κατάρρευσης της όποιας απήχησης είχε στην ελληνική κοινή γνώμη. Δευτερεύουσες αιτίες είναι αφ'ενός το τραγικό πρόγραμμα με την μονότονη και επιφανειακή ειδησεογραφία, τα ανακριβή ελληνικά ντοκυμαντέρ και τις αδιάφορες ξένες σειρές μυθοπλασίας και αφ'ετέρου η 'πρωτοτυπία' του Ομίλου ως των μόνων ΜΜΕ που εφαρμόζουν σταθερά απεργοσπαστικό μηχανισμό οποτεδήποτε πραγματοποιούνται πανελλαδικές απεργίες ή απεργίες των συναφών κλάδων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί).



Η εικόνα αυτή έχει γίνει πλέον αντιληπτή τόσο στους σοβαρούς επαγγελματίες του κλάδου - που αποφεύγουν την όποια συνεργασία με ΣΚΑΪ-Καθημερινή - όσο και στις διαφημιστικές εταιρείες που αρχικά απέτρεπαν τους πελάτες τους από το να διαφημίζονται στον Όμιλο Αλαφούζου, ενώ πλέον αυτός είναι όρος που θέτουν οι ίδιες οι εμπορικές επιχειρήσεις όταν προσέρχονται στις διαφημιστικές.



Η τελευταία 'πινελιά' στην αυτο-υπονόμευση του ΣΚΑΪ είναι η στροφή της ιδιοκτησίας του προς 'δημοσιογράφους' που τους είχε κυριολεκτικά ξεράσει το ίδιο το επάγγελμα (ή λειτούργημα, για τους πιο παλαιούς ή/και ρομαντικούς από εμάς). Αρχικά προσέλαβε το Γιώργο Αυτιά, γνωστό από την προϋπηρεσία του σε Alpha και Alter, και χθες ανακοίνωσε την πρόσληψη του Νίκου Ευαγγελάτου (http://www.skai.gr/news/greece/article/193118/o-nikos-euaggelatos-epistrefei-skai/#disqus_thread).



Και για τις δύο περιπτώσεις, τα σχόλια των λιγοστών ακροατών/τηλεθεατών/αναγνωστών των ΜΜΕ του Αλαφούζου ήταν από καυστικά έως εξευτελιστικά. Διαβάστε τα πιο πετυχημένα παρακάτω:








Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ-ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ 'ΕΥΕΛΠΙΣ', ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣ, ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΘΩΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Το εν λόγω φασιστοειδές, όντας αρχηγός των σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (http://www.sse.gr/), είχε αναγκάσει τους συνεκπαιδευόμενούς του (πλην των Κυπρίων) να τραγουδήσουν τον 'ύμνο' της Χούντας των Συνταγματαρχών ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.


Δηλαδή όχι μόνον καταχράστηκε της όποιας 'εξουσίας' του προσέδιδε ο εγκωμιαστικός τίτλος/ρόλος του αλλά επιπλέον προσέβαλε τη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων πολιτών που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα προκειμένου να ανατραπούν οι επίορκοι Συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου που οδήγησαν στην τραγωδία του Κυπριακού.



Όταν είχε δημοσιευθεί το επαίσχυντο γεγονός, ο απόστρατος Συνταγματάρχης και θείος του Χρήστου Φαραντάτου, κ. Τάσος Φαραντάτος είχε χαρακτηρίσει τους δημοσιογράφους 'κομπλεξικούς', 'λασπολόγους', 'καχεκτικούς', 'δημοσιοπλάνους', 'ευφάνταστους κουραμπιέδες' και 'κιτρινιστές' ενώ περιγράφοντας τα δύο ανήψια του-Ευέλπιδες (Χρήστο & Κωνσταντίνο Φαραντάτο) και αφήνοντας σαφείς αιχμές είχε δηλώσει πως 'Δεν πρόκειται για τίποτε πλαδαρούς σπασίκλες ή κακομαθημένους μαμμόθρεφτους.'  (βλ. εφημερίδα 'ΕΘΝΟΣ', http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63584458)


Απόδειξη των χουντικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών της οικογενείας Φαραντάτου είναι και ότι ο διοικητής της 50ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σουφλί Έβρου και πατέρας των δύο αδελφών-σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων, κ. Παναγιώτης Φαραντάτος, είχε βιαιοπραγήσει εναντίον υφισταμένου του όταν ήταν αντιστοίχως Αρχηγός Εύελπις IV τάξεως (1982). Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που είχε συγκληθεί τότε είχε επίσης αποφύγει να επιβάλλει την ποινή της οριστικής απόταξης.



Απ'ότι φαίνεται ο θεσμός του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Σχολής Ευελπίδων λειτουργεί ωσάν τον θεσμό της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο Δημόσιο... Μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος... Πάντως η Σχολή Ευελπίδων, διοικητής της οποίας είναι ο Ταξίαρχος Γεώργιος Αρβανίτης, δεν έχει ούτε μία ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπό της. Την είδηση της αθώωσης του Χρήστου Φαραντάτου με ψήφους 3-2 πληροφορηθήκαμε από το Zougla.gr (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=460625&cid=4).



Μία τελευταία αλλά σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι, επειδή προφανώς η στρατιωτική σύνταξη (που απονέμετο στα 35 και πλέον στα 40 έτη υπηρεσίας) δεν επαρκεί, η οικογένεια 'πατριωτών' Φαραντάτου διατηρεί και επιχείρηση εμπορίας στρατιωτικών και συναφών ειδών με την επωνυμία 'HELLAS TROOPER' (http://hellastrooper.com/). Για την προστασία της 'μητέρας-πατρίδας'...

Ο ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΑ 'ΤΥΧΑΙΑ' ΤΖΑΚ-ΠΟΤ ΣΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ

Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό φαινόμενο που αψηφά την μαθηματική λογική και ανατρέπει κάθε έννοια στατιστικής.

Εξετάζοντας τους πίνακες αποτελεσμάτων του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) αναφορικά με το 'τυχερό' παίγνιο 'Τζόκερ' (http://www.opap.gr/web/guest/joker-draw-results), συμπληρώσαμε τον ακόλουθο πίνακα:


(Για τα έτη πριν το 2003 ο ΟΠΑΠ διατηρεί μοναχά αρχείο με τους κερδοφόρους αριθμούς)


Παρατηρείστε πως τα έτη που το ελληνικό δημόσιο χρειαζόταν έσοδα/ρευστότητα, ο αριθμός των ετησίων τζακ-ποτ υπερέβη κατά πολύ τον μέσο όρο των ενδιάμεσων ετών (2004-2008, Μέσος Όρος = 75 τζακ-ποτ). Τα εν λόγω έτη είναι το 2003, κατά το οποίο τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες/Αθήνα 2004 εισήλθαν στην τελική ευθεία, και η (μέχρι στιγμής) τριετία 2009-2011, όπου εκδηλώθηκε στην Ελλάδα στην πλήρη της διάσταση η διεθνής οικονομική κρίση.


Το κράτος παραμένει ο κυρίαρχος μέτοχος της ΟΠΑΠ ΑΕ, με ποσοστό 34%, ενώ 11,54% κατέχει η Capital Research and Management Company και το υπόλοιπο 54,46% είναι διαμοιρασμένο μεταξύ πληθώρας ιδιωτών επενδυτών (http://www.opap.gr/el/web/corporate.opap.gr/31). Το ελληνικό δημόσιο δηλαδή έχει καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και φυσικά εισπράττει το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών.


Ας σημειωθεί πως σε περίπτωση τζακ-ποτ, ένα ελάχιστο μέρος των χρημάτων μεταφέρεται/προστίθεται στο προβλεπόμενο ποσό της επόμενης κλήρωσης. Εντύπωση λοιπόν προκαλεί η ραγδαία αύξηση του αριθμού των τζακ-ποτ τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η επιστήμη των μαθηματικών και ειδικότερα ο κλάδος της στατιστικής έχουν συγκεκριμένους νόμους. Τί συνέβη ξαφνικά? Άλλαξε ο 'νόμος των πιθανοτήτων'?!


Τυχόν απόπειρες να αποδωθούν τα αυξημένα τζακ-ποτ σε μειωμένη συμμετοχή παικτών (και άρα λιγοστών - συγκριτικά - προβλέψεων) δεν ευσταθούν καθώς είναι γενικώς παραδεκτό πως σε περιόδους οικονομικής ανέχειας ο κόσμος στρέφεται στο τζόγο. Αν αμφιβάλετε, θυμηθείτε πόσα παράνομα 'καζίνο' έχει εξαρθρώσει η αστυνομία πανελλαδικά την τελευταία διετία.


Οι όποιες απώλειες εσόδων του ΟΠΑΠ οφείλονται στην πτωτική πορεία του 'ΚΙΝΟ' και του 'Πάμε Στοίχημα' (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=431301) επειδή ο κόσμος αφ'ενός προσβλέπει στην μεγάλη ευκαιρία (Τζόκερ) και αφ'ετέρου βρίσκει μεγαλύτερες αποδόσεις στις εταιρείες στοιχηματισμού του διαδικτύου/εξωτερικού.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ - ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ...

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ποια ιδιωτικά ΜΜΕ στήριζαν το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία, έχοντας ως ασφαλείς ενδείξεις την κριτική που ασκούσαν (ή δεν ασκούσαν) στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τις ευρύτατες επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους.


Το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε από:

1) Το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), που κυκλοφορεί τις εφημερίδες 'ΤΑ ΝΕΑ' και 'ΤΟ ΒΗΜΑ' και συμμετέχει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ενώ κατέχει και το ραδιοσταθμό Vima FM.

2) Από τους Γιώργο και Φώτη Μπόμπολα (πατέρας-υιός), που κατέχουν τις εφημερίδες 'ΕΘΝΟΣ' και 'Ημερησία' αλλά και σημαντικό ποσοστό του MEGA.

3) Από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και Star.


Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία στηρίχθηκε:

i) Από τα ΜΜΕ της εφοπλιστικής οικογένειας Αριστείδη και Γιάννη Αλαφούζου (πατέρας-υιός) και συγκεκριμένα από την εφημερίδα 'Καθημερινή' και το ραδιόφωνο/τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

ii) Από τις εφημερίδες 'Ελεύθερος Τύπος' των Αλέξη Σκαναβή & Δημήτρη Μπενέκου, 'Αδέσμευτος Τύπος' του Δημήτρη Ρίζου, 'Βραδυνή' του Δ. Α. Αραβαντινού, 'Η Χώρα' του Γιώργου Τράγκα, 'Ακρόπολις' του Παναγιώτη Μαυρίκου.

iii) Από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και την εφημερίδα 'Αυριανή' του Γιώργου Κουρή.


Η διάδοση των ιστολογίων και του γρήγορου Internet έφερε νέους 'παίκτες' στην 'στρατευμένη' δημοσιογραφία (και ενίοτε απροκάλυπτη πολιτική προπαγάνδα). Μερικοί ιστότοποι/ιστολόγια που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα ακόλουθα:
a) nonews-NEWS (http://nonews-news.blogspot.com/) - ΠΑΣΟΚ
b) PRESS-GR (http://press-gr.blogspot.com/) - ΝΔ
c) Antinews (http://www.antinews.gr/) - ΝΔ
d) NEWPOST (http://www.newpost.gr/) - ΝΔ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην φωτογραφία με τον Δημήτρη Λαμπάκη (κέντρο), αρχηγό της δεύτερης από τις τέσσερις αλληλοσυνδεόμενες εγκληματικές οργανώσεις εκβιαστών/τοκογλύφων της Θεσσαλονίκης.





(Ο τρίτος εικονιζόμενος είναι ο επίσης προφυλακισμένος Μάρκος Καραμπέρης, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του κ. Βελόπουλου)

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΟΥΒΑΛΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Ο αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Γουβάλας - διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου - διορίσθηκε ως μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής (Attika Bank, http://www.atticabank.gr/index.asp?a_id=223).






Ο κ. Γουβάλας Kωνσταντίνος (του Νικολάου) είναι επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ, http://portal.tee.gr/portal/page/portal/press/PHOTO_COLLECTION/DIOIKOUSA), ενώ έχει διατελέσει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ (όπου εξελέγη το 2003, δηλαδή και πάλι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, http://opap.greekgeeks.com/pressdetails.asp?pressid=770&ptype=NEWS&langid=1&pageid=1).








Με μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα αποδεικνύεται η συσχέτισή του με το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2001 (ως στέλεχος/σύνεδρος - βλ. εφημερίδα 'Ελευθεροτυπία', http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=10.10.2001,id=25221988).





Ο αρχιτέκτονας κ. Γουβάλας, εκτός από πολύπλευρες ικανότητες που του επιτρέπουν να συμμετέχει στη διοίκηση εταιρειών του δημοσίου, προφανώς διαθέτει και άφθονο χρόνο προκειμένου να ανταπεξέρχεται στα διαφορετικά καθήκοντά του!






Συγχαρητήρια και στον κ. Βενιζέλο που φροντίζει για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή! Φανταζόμαστε ότι τα ίδια 'υψηλά ιδανικά' τον ωθούν να διεκδικήσει την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και, κατ'επέκταση, την Πρωθυπουργία...






Όσο για την Τράπεζα Αττικής, αρκεί να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι ο βασικός χρηματοδότης των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ & Νέας Δημοκρατίας), με τα δάνεια που έχει εγκρίνει και εκταμιεύσει να βασίζονται όχι σε υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία (πχ. ακίνητα, καταθέσεις κλπ) αλλά στην μελλοντική είσπραξη της κρατικής επιχορήγησης (το μερίδιο της οποίας, ως γνωστόν, διαμορφώνεται από τα εκλογικά ποσοστά/κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε πολιτικού κόμματος).



Το θέμα ήδη ερευνάται από οικονομικούς Εισαγγελείς (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=438808), ενώ η αρχική δημοσιοποίησή του οφείλεται σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη (βλ. 'Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων', http://www.amna.gr/pressReleaseView.php?id=10367&doc_id=10633056).

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ-ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ 'ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ'

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 συνελήφθησαν 53 άτομα, ως μέλη τεσσάρων αλληλοσυνδεόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.


Ανάμεσά τους πολίτες 'υπεράνω υποψίας', επαγγελματίες στους τομείς τους, με γνωστές πολιτικές 'πεποιθήσεις'.


1. Αρχικά ο Χρήστος Παπαχατζής (φωτογραφία αριστερά), επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΑΣΚ εφοριακών (από το 1995 έως και την εποχή Κώστα Σημίτη) και μέλος της 24μελους Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Ά Θεσσαλονίκης (βλ. εφημερίδα 'Ελευθεροτυπία', http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=27.06.2003,id=90891432).







Επίσης θεωρείται προσκείμενος στον νυν Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο εστήριξε κατά τις εσωκομματικές εκλογές για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007.




Κατά τη διάρκεια ομιλίας του δε, στο πλαίσιο του '3ου Thessaloniki Tax Forum', είχε χαρακτηρίσει 'απόστημα' τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ρητώς πως «ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να βγάλει ανά πάσα στιγμή στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣ, το οποίο διευθύνουν υπάλληλοι εταιριών πληροφορικής αντί οικονομολόγων, όπως θα έπρεπε» (βλ. εφημερίδα 'Αδέσμευτος Τύπος', http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=49885).








2. Δεύτερον, ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων (https://echamber.eeth.gr/eChamber/login.php?action=sMember&registerID=61823&back=kad&kad=56301000&page=2) Μάρκος Καραμπέρης, αναμεμειγμένος στην υπόθεση Κουκοβίνου-Βατοπεδίου και μετέπειτα υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου (νυν βουλευτή) του ΛΑ.Ο.Σ.  



Ο Μάρκος Καραμπέρης φέρεται ως ο 'εγκέφαλος' της μαφίας της Θεσσαλονίκης. Πάντως υπενθυμίζεται ότι και ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε νομικές περιπέτειες στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς είχε καταδικαστεί, τόσο πρωτόδικα όσο και στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης - με την υπ'αριθμόν 1375/1376/99 απόφαση - για υπεξαίρεση κατ'εξακολούθηση διαφημιστικών εσόδων του τηλεοπτικού σταθμού 'TV θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ' όπου εργαζόταν. Έπειτα προσφυγής του κ. Βελόπουλου στον Άρειο Πάγο, τελικώς αθωώθηκε με την υπ'αριθμόν 1277/2008 απόφαση, με το σκεπτικό ότι η οικειοποίηση των χρημάτων κάλυψε οφειλές δεδουλευμένων της εταιρείας προς τον τότε εργαζόμενό της.









3. Τρίτον, ο Γιώργος Φερέτης (φωτογραφία αριστερά), πρώην Διευθυντής Ειδήσεων και Σύμβουλος Διεύθυνσης της ΕΡΤ3 (από Νοέμβριο 2011 σε καθεστώς εφεδρείας?), επί θητείας Κώστα Μπλιάτκα στην Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3.





Μάλιστα η ΕΡΤ3 εξέδωσε και ανακοίνωση για το ζήτημα (http://www.ert3.gr/index.php?option=com_content&view=section&id=11&layout=blog&Itemid=127), όπου δηλώνει τα ακόλουθα:
 'Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ-3 εξέτασε την περίπτωση του δημοσιογράφου της εταιρίας, του φερόμενου ως εμπλεκόμενου σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επιφυλάσσεται να ενεργήσει κατά νόμον, μετά την απαγγελία κατηγοριών.'



Ας σημειωθεί πως την τοποθέτηση του Κώστα Μπλιάτκα ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ3 έκανε ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/media/article/?aid=374500), ενώ για την τοποθέτηση του Γιώργου Φερέτη στην θέση Συμβούλου Διεύθυνσης είχαν εκφρασθεί σοβαρές αντιρρήσεις/επιφυλάξεις από συναδέλφους του στην ΕΡΤ3.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η ALPHA BANK ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΣΚΑΪ (http://www.skai.gr/news/finance/article/192172/alpha-bank-exairetika-upsilo-to-epipedo-tou-katotatou-misthou-stin-ellada/). Σύμφωνα με τα γραφόμενα, η Alpha Bank του Γιάννη Κωστόπουλου δημοσίευσε μία οικονομική ανάλυση όπου κατακρίνει ως 'αδιανόητη' την εγγύηση από πλευράς ελληνικής πολιτείας (με σχετικό νομοθέτημα) του κατωτάτου μισθού και προτείνει ευθέως την αλλαγή (ενδεχομένως και την κατάργηση?) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



Καθώς το άρθρο στο Skai.gr ήταν ελλιπέστατο, δίχως να υπάρχει παραπομπή στην εν λόγω μελέτη, ανατρέξαμε και ερευνήσαμε στον ιστότοπο της Alpha Bank προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την είδηση.


Πράγματι υπάρχει τέτοια μελέτη. Πρόκειται για το Εβδομαδιαίο Δελτίο της 19/01/2012, διαθέσιμο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.alpha.gr/page/default.asp?la=1&id=2450.





Τα επίμαχα αποσπάσματα είναι τα ακόλουθα:

' Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αποτελεί το κύριο μέρος του διεθνώς μη εμπορεύσιμου κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων μιας χώρας, ιδιαίτερα όταν το κόστος εργασίας προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι ως αποτέλεσμα της αποδοτικής διαχείρισης του εργατικού δυναμικού από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.' (Σελίδα 1 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)



'Παράλληλα οι κοινωνικοί εταίροι εμπλέκονται πολλές φορές σε άγονες μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις εργατικών συνδικάτων των οποίων οι πολιτικές επιδιώξεις δεν συμπίπτουν απαραίτητα με την προάσπιση των συμφερόντων των μελών τους. Ειδικότερα, τα τελευταία έτη της δημοσιονομικής εκτροπής έως και το 2009 οι μισθοί στην Ελλάδα, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, επηρεάστηκαν αυξητικά από τις μεγάλες αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και γενικά από το υψηλό επίπεδο διαθέσιμης ρευστότητας στην οικονομία. Ιδεολογήματα του τύπου «οι μισθοί δεν φταίνε για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα», ή του τύπου «η μείωση των μισθών θα έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη πτώση της εγχώριας ζήτησης και την χαμηλότερη ανάπτυξη», μας οδήγησαν στην αύξηση της μισθοδοσίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα € 31 δις το 2009, από € 15 δις το 2001.' (Σελίδα 2 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)


'Σε αυτό το πλαίσιο η ύπαρξη νομοθετημένου κατώτατου μισθού, που έχει προσδιοριστεί με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας και μάλιστα σε υψηλότερο επίπεδο το 2012 από ότι ήταν το 2009 (Διάγραμμα 3), αποτελεί πράγματι σοβαρό εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της επίσημης αγοράς εργασίας στη χώρα, κυρίως όσον αφορά στην ένταξη των νέων εργαζομένων, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της βαθειάς ύφεσης στην οικονομία όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται στο 45% του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού. Ο ισχύον κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών , είναι εξαιρετικά υψηλός για μια οικονομία σε κρίση όπως η ελληνική. Αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδηγεί και στην παράνομη απασχόληση χωρίς ασφάλιση (προσωρινή ή μη) στην παράλληλη οικονομία. Έτσι, οι νέοι περιθωριοποιούνται καθώς οι διάφορες νομοθετημένες ρυθμίσεις και ανελαστικότητες αποτελούν πραγματικό εμπόδιο στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας, στερώντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν την αναγκαία εμπειρία και τις αναγκαίες γνώσεις που προκύπτουν από την εργασία, για να χτίσουν αποτελεσματικότερα την καριέρα τους.' (Σελίδες 2-3 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)


'Και στην πράξη έχει χαθεί πλέον η σύνδεση μεταξύ νομοθετικά προσδιορισμένου κατώτατου ημερομισθίου και πραγματικής αμοιβής στην αγορά (Διάγραμμα 3), καθώς οι οικονομικοί νόμοι δεν μπορούν να καταργηθούν νομοθετικά ... Τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι ισχύουν και γίνονται ισχυρότερα και η ασφάλεια της εργασίας τους ενισχύεται όσο η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτουργεί αποδοτικά, αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της και εδραιώνει την ανταγωνιστική της παρουσία στις αγορές (εγχώριες και ξένες). Τα δικαιώματα και η ασφάλεια εργασίας χάνονται όταν η επιχείρηση κλείσει ή αν μεταφερθεί σε μια γειτονική χώρα με ευνοϊκότερο γι’ αυτήν εργασιακό καθεστώς.' (Σελίδα 3 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)


Δηλαδή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και εν μέσω έμμεσων/ανεπίσημων πιέσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) αλλά και έντονης φημολογίας περί μονομερούς δυσμενούς κυβερνητικής ρύθμισης, η Alpha Bank αποπειράται να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους με στοχευμένες αναφορές για αύξηση της 'μαύρης εργασίας' και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.


Χαρακτηρίζει μάλιστα 'ιδεολογήματα' τυχόν ενστάσεις του τύπου «οι μισθοί δεν φταίνε για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα» ή του τύπου «η μείωση των μισθών θα έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη πτώση της εγχώριας ζήτησης και την χαμηλότερη ανάπτυξη».


Η απαξιωτική αναφορά της Alpha Bank όμως αποτυγχάνει να ερμηνεύσει γιατί η Ισπανία - μια χώρα με πολύ χαμηλότερες αμοιβές από την Ελλάδα - εξακολουθεί για πολλοστή χρονιά να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (βλ. Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemployment_statistics#Recent_developments_in_unemployment_at_a_European_and_Member_State_level).