Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

Η ανθελληνική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί, για μία ακόμη φορά, την ένδοξη αρχαία ελληνική ιστορία προκειμένου να αποκομίσει χρήματα και ψήφους.


Με αφορμή την επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών, όπου οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (συνεπικουρούμενοι από τους 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου, 400 Θηβαίους, 1000 Φωκείς και λοιπές ενισχύσεις που συναποτελούσαν το εκστρατευτικό σώμα των 5500-7500 Ελλήνων πολεμιστών) προέβαλαν ηρωική αντίσταση στον Πέρση Βασιλέα Ξέρξη, η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε ένα ελεεινό πανηγύρι που προσβάλλει τόσο τα ιερά σύμβολα όσο και την μνήμη των πεσόντων.




Με καπνογόνα αθλητικών γηπέδων, με καπελάκια τύπου 'Τζόκεϋ', με ενδύματα που έφεραν αποκλειστικά την ονοματολογία και τα σύμβολα της νεοναζιστικής οργάνωσης, ο περιφερόμενος θίασος της Χρυσής Αυγής μετέτρεψε την ιστορική μνήμη σε προϊόν υποκουλτούρας και πολιτικής διαφήμισης. Αποκαλυπτικά είναι δύο διακριτά στιγμιότυπα όπου Χρυσαυγήτες πατάνε πάνω στο Μνημείο των Θερμοπυλών, ενώ ομοϊδεάτες τους σέρνουν την Ελληνική Σημαία στο χώμα.




Θέλοντας να αξιοποιήσει επικοινωνιακά πλήρως την προαναφερθείσα εκδήλωση, η Χρυσή Αυγή στον επίσημο ιστότοπό της κάνει λόγο για 'χιλιάδες εθνικιστές' (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/timh-se-ekeinous-pou-edwsan-ellhniko-chrwma-sthn-aiwniothta#.UD1wGqPZZ8w). Εντούτοις, το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουν οι ίδιοι οι Χρυσαυγήτες δεν απεικονίζει περισσότερα από 200-250 άτομα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα έξι τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονται σταθμευμένα πίσω από το πλήθος. Ακόμη και σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού 'STAR Κεντρικής Ελλάδος' (http://www.dailymotion.com/video/xt2ehk_y-yyyyy-yyyy-yyyy-yyyyyyyyyy_news), ο αριθμός των οχημάτων δεν υπερβαίνει τα 12 ενώ οι συγκεντρωμένοι προσεγγίζουν τα 400-500 άτομα. Η Χρυσή Αυγή επιπροσθέτως επιχειρεί να παρομοιάσει (ή, ορθότερα, να συνδέσει νοηματικά) την Μάχη των Θερμοπυλών με το δικό της (φαντασιακό) αγώνα ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση, το Μνημόνιο και την λαθρομετανάστευση.



Στην εκδήλωση πρωτοστάτησαν οι γνωστές 'τηλεοπτικές γλάστρες' της νεοναζιστικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος και Ηλίας Κασιδιάρης. Στον παραληρηματικό λόγο του, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν δίστασε να προσδώσει στους υποστηρικτές του την ιδιότητα των 'Ταγμάτων Εφόδου' και απείλησε ότι 'θα βγουν στους δρόμους και τότε θα δουν (όλοι όσοι δεν συντάσσονται με την Χρυσή Αυγή) τί σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια'. Επίσης επανέλαβε πως αισθάνεται 'σιχασιά και αηδία' εντός του Κοινοβουλίου. Φυσικά δεν αισθάνεται το ίδιο άσχημα όταν εισπράττει την παχυλή βουλευτική αποζημίωση που υποτίθεται πως θα διέθετε για την ανακούφιση άπορων Ελλήνων συμπολιτών μας. Ούτε όταν προσλαμβάνει αμόρφωτους υποτακτικούς του ως μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή (βλ. blog 'Κατάληψη ΕΣΗΕΑ', http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2012/08/blog-post_22.html). Το πιο εξοργιστικό είναι ότι στην Χρυσή Αυγή επετράπη από την Ελληνική Δικαιοσύνη να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές ως πολιτικός σχηματισμός. Η ευθύνη για όλα τα αδικήματα που έχουν διαπράξει οι νεοναζί εγκληματίες βαρύνει εξίσου τους Έλληνες δικαστές με τους ασυνείδητους ψηφοφόρους.


Μία λεπτομέρεια  που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι δήθεν πατριώτες Χρυσαυγήτες χρέωναν 10 ευρώ για την μετάβαση (μετ'επιστροφής) στον χώρο των Θερμοπυλών. Φαίνεται πως τα έσοδα της οργάνωσης δεν επαρκούν για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της! Στην πραγματικότητα όμως έχουμε απλώς απέναντι μας ένα ακόμη παράδειγμα πατριδοκαπηλίας και αρπαχτής.


Ας αναρωτηθεί ο κάθε σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης πόση συγγένεια έχουν οι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που στελεχώνουν την Χρυσή Αυγή με τους Σπαρτιάτες και τους Αρχαίους Έλληνες γενικότερα...

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ο ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 'ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ' ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ



Τον Πάσχο Μανδραβέλη ίσως τον έχετε ακουστά. Είναι ένας από τους πιο προκλητικούς ακραία νεοφιλελεύθερους δημοσιογράφους του Ομίλου Αλαφούζου. Μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου αποτελούν τους εκλεκτούς της εργοδοσίας, όντας πάντα πρόθυμοι να αναπαράγουν την αντιλαϊκή φιλομνημονιακή προπαγάνδα και να διαφημίσουν τα πολιτικά κόμματα που ταυτίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του εφοπλιστή-αφεντικού τους.



Στον Πάσχο Μανδραβέλη λοιπόν επεβλήθη ποινή τρίμηνης διαγραφής από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), έπειτα προσφυγής των δύο συνδικαλιστικών εκπροσώπων των συναδέλφων της ΕΡΤ (και, ταυτοχρόνως, εκλεγμένων μελών του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ), εξαιτίας ενός κατευθυνόμενου συκοφαντικού άρθρου του δημοσιογράφου της 'Καθημερινής'. Ο προαναφερθείς υπάλληλος του Αλαφούζου είχε σπεύσει να απαξιώσει τη Δημόσια Τηλεόραση την περίοδο των αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων του συνόλου των εργαζομένων σε ΕΡΤ1-ΝΕΤ-ΕΡΤ3, δημοσιεύοντας ένα κατάπτυστο κείμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο 'Μια αδιάφορη απώλεια' (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_10/12/2011_465667), όπου - μεταξύ άλλων - υποστήριζε τα εξής:
'Αλήθεια! Πήρε κανείς είδηση ότι εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουμε ΕΡΤ; Ελειψε σε κανέναν, όχι μόνο η ΕΤ1 (για την οποία κλαίνε πολλοί ότι σαν κλείσει θα χαθεί ο ελληνικός πολιτισμός), αλλά και η ΝΕΤ και η ΕΤ3; Βεβαίως όλοι συνεχίζουμε αγόγγυστα να πληρώνουμε 4,25 ευρώ μηνιαίως για υπηρεσίες που δεν ξέρουμε αν χρειαζόμαστε, αλλά σίγουρα δεν μας λείπουν. Διότι αν μας ενδιέφεραν οι εκπομπές των κρατικών καναλιών, θα υπήρχε κάποια διαμαρτυρία για την έλλειψή τους. Θα κουνιόταν έστω ένα φύλλο στη δημόσια σφαίρα ... Για να έχει νόημα μια απεργία, πρέπει σε κάποιους να λείπουν οι υπηρεσίες που δεν παράγονται. Στην περίπτωση της ΕΡΤ -αν εξαιρέσουμε τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος περιδιαβαίνει τα κρατικά κανάλια για να τονίσει την ανάγκη ύπαρξής τους- η «δημόσια» τηλεόραση δεν λείπει σε κανέναν. Αυτό πιστοποιόταν από τις μετρήσεις θεαματικότητας, τώρα φαίνεται πιο ξεκάθαρα από την απεργία της ΠΟΣΠΕΡΤ.'



Μερικές παρατηρήσεις που αποκαλύπτουν τη διαφορά μεταξύ 'στρατευμένης' και 'πουλημένης' δημοσιογραφίας.

Πρώτον, στην απεργία συμμετείχαν δημοσιογράφοι-τεχνικοί-διοικητικοί υπάλληλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και με βασικό αίτημα την συνέχιση λειτουργίας των τριών τηλεοπτικών σταθμών, με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους (πχ. εσωτερικές αντί εξωτερικές παραγωγές, επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων αναμετάδοσης διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, εμπορική αξιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ κλπ).


Δεύτερον, οι μετρήσεις θεαματικότητας καταδεικνύουν ότι η ΝΕΤ προηγείται ξεκάθαρα της τηλεόρασης του Σκάι, ενώ η ΕΡΤ1 είναι σχεδόν ισοδύναμη και μόλις η ΕΡΤ3 υπολείπεται σε δημοφιλία (βλ. Nielsen Audience Measurement-AGB, http://www.agb.gr/gr/data/default.htm). Εφ'όσον λοιπόν η εμπορικότητα είναι - κατά τον Πάσχο 'Φραγκοφονιά' Μανδραβέλη - το κριτήριο κρατικής χρηματοδότησης, ας μας εξηγήσει για την παχυλή κρατική διαφημιστική δαπάνη που εισπράττει ο Σκάι και εν γένει τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας Αλαφούζου από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία (ιδίως επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας)...


Τρίτον, πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν λείπει σε κανέναν? Είναι τόσο εγωκεντρικός που πιστεύει πως η δική του γνώμη εκφράζει 10 εκατομμύρια Έλληνες? Βασίζεται μήπως στην μη πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στα μεγάλα αστικά κέντρα? Ή μήπως φιλοξένησαν τα ΜΜΕ του αφεντικού του απόψεις πολιτών για το εν λόγω ζήτημα? Με την ίδια 'λογική', οι πολίτες της Ελλάδας είναι ευχαριστημένοι με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την επιβολή εκτάκτων φόρων επειδή έχουν πραγματοποιήσει μονοψήφιο αριθμό ογκοδών πανελλαδικών συλλαλητηρίων εντός των τελευταίων δύο ετών!


Τέταρτον, είναι τυχαίο που ο Όμιλος Αλαφούζου ουδέποτε άσκησε κριτική στη Δημόσια Τηλεόραση όταν επικεφαλής της (επί Πρωθυπουργίας Κώστα 'Σεμνά & Ταπεινά' Καραμανλή) είχε τεθεί ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος του Σκάι Χρήστος Παναγόπουλος? Φαίνεται πως τότε ο Πάσχος Μανδραβέλης δεν είχε αντίρρηση για τις υπερτιμολογήσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων και τις αλόγιστες αμοιβές συγκεκριμένων στελεχών (συμπεριλαμβανομένων παρουσιαστών εκπομπών όπως οι Βασίλης Λυριτζής - Δημήτρης Οικονόμου - Πόπη Τσαπανίδου που μετέπειτα ακολούθησαν τον Χρήστο Παναγόπουλο στον Όμιλο Αλαφούζου). Ακόμη και απροκάλυπτα δεξιές ιστοσελίδες, όπως το  Antinews, έχουν επικρίνει το πελατειακό σύστημα Ρουσόπουλου-Παναγόπουλου την εποχή που όριζαν την τύχη της Δημόσιας Τηλεόρασης (βλ. Antinews.gr, http://www.antinews.gr/2012/08/16/174761/).



Θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε και άλλες λεπτομέρειες για τον Πάσχο Μανδραβέλη και τον Γιάννη Αλαφούζο. Όπως ότι ο μεν δημοσιογράφος είχε ατεκμηρίωτα 'βαφτίσει' παραμύθι τις λιποθυμίες μαθητών στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης (βλ. εφημερίδα 'Καθημερινή', http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/10/2011_459584) τον Οκτώβριο του 2011 ενώ μόλις τρεις μήνες αργότερα η ίδια η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εξήγγειλε πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης μαθητών σε 18 σχολεία της Αττικής (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/society/article/?aid=441039). Όπως ότι ο δε εφοπλιστής-μιντιάρχης εξασφάλισε την άδεια για τον τηλεοπτικό σταθμό του έναντι συμβολικού (ελαχίστου) τιμήματος την επίμαχη περίοδο που αλλεπάλληλα σκάνδαλα κλόνιζαν την κυβέρνηση Καραμανλή, με γνωστότερο την 'Υπόθεση Βατοπεδίου' (για την οποία τα ΜΜΕ του κ. Αλαφούζου υιοθέτησαν καθαρά υπερασπιστική γραμμή, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοσιογραφικής έρευνας και αντικειμενικής πληροφόρησης).



Επειδή έχουμε κατά το παρελθόν αναφερθεί ξανά στο πρόσωπο του Γιάννη Αλαφούζου και τη δήθεν εταιρική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος (http://skandaloblog.blogspot.gr/2011/12/blog-post_08.html) και την ανακούφιση των απόρων συμπολιτών μας (http://skandaloblog.blogspot.gr/2012/03/blog-post_31.html), πάντα με τα λεφτά και τον κόπο των άλλων, και επειδή η παρούσα ανάρτηση αφορά τον Πάσχο Μανδραβέλη, ας επανέλθουμε στον βασικό πρωταγωνιστή.



Ο Πάσχος Μανδραβέλης προσπάθησε να προκαταλάβει την απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ, αναρτώντας ένα ειρωνικό και γεμάτο αλαζονεία κείμενο αντεπίθεσης στον προσωπικό του ιστότοπο (http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4073:1&catid=47:2008-09-01-08-29-53&Itemid=68). Εν ολίγοις, αποπειράθηκε να εμφανίσει τον πειθαρχικό του έλεγχο ως πολιτική δίωξη και προσβολή του δικαιώματος ελευθερίας του λόγου. Την ίδια τακτική ακολούθησε και μετά την έκδοση της απόφασης διαγραφής του, αφήνοντας όμως το δύσκολο έργο της προβολής του ως 'θύμα' σε άτομα παρόμοιας ιδεολογίας, δημοσιογραφικού 'ήθους' και κοινωνικής αναισθησίας. Γνωρίζοντας το ιστορικό του εν λόγω υποκειμένου, δεν εκπλαγήκαμε από το θράσος του. Διότι πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις την εμμονή του να διαβάλλει κάθε κοινωνικό αγώνα και να συντάσσεται με τους προκλητικά διαπλεκόμενους μιντιάρχες (ή, ορθότερα, εθνικούς νταβατζήδες), συμμετέχοντας ακόμη και στον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Αλαφούζου?



Ανάμεσα στους λιγοστούς, ομολογουμένως, υποστηρικτές του συναντάμε τον ιστότοπο Capital.gr (http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3214697), τον ιστότοπο European Business Review (http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=753) καθώς και ένα άρθρο του παραιτηθέντος από την ΕΣΗΕΑ Ηλία Κανέλλη (βλ. εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ', http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4745102) . Ας σημειωθεί πως ο Ηλίας Κανέλλης είχε επί της ουσίας εξαναγκαστεί σε παραίτηση λόγω της περιθωριοποίησής του από την πλειοψηφία των υπολοίπων μελών, ως 'τσιράκι' των εκδοτών που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κινητοποίηση. Αξίζει να προσέξετε πως για τη διαγραφή Μανδραβέλη κόπτονται περισσότερο ηλεκτρονικά έντυπα επιχειρηματικού αντικειμένου παρά εκπρόσωποι της παραδοσιακής δημοσιογραφίας. Αυτό καταδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο 'συνάδελφος δημοσιογράφος'. Ίσως να μην είχαμε καν λάβει γνώση του παιδαριώδους μηχανισμού προπαγάνδας που έχει στήσει ο Πάσχος Μανδραβέλης με τους υποτακτικούς του και τους ομοϊδεάτες του, εάν ο ίδιος δεν έδινε 'ρεσιτάλ κλάψας' στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (https://twitter.com/Mandravelis). Φαίνεται πως η προσωρινή διαγραφή τον πείραξε πολύ και θα αργήσει να την χωνέψει. Φυσικά ούτε λόγος περί ενδεχομένου οικειοθελούς αποχώρησής του από την ΕΣΗΕΑ. Πώς γίνεται από τη μία να κατηγορείς την ΕΣΗΕΑ και από την άλλη να επιθυμείς να παραμείνεις μέλος της? Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης. Τουλάχιστον ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Μανδραβέλη για το λαϊκό ρητό: 'Εκεί που φτύνεις, δεν γλύφεις'.


Από τα πολιτικά κόμματα, μόνο η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη εξέδωσε ανακοίνωση. Αναλυτικότερα, η Οργάνωση Δημοσιογράφων της ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον διαγραφέντα, υποδεικνύοντας (!) στην εκπρόσωπο των δημοσιογράφων της ΕΡΑ κα. Βασιλεία Ζερβού να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Η κα. Ζερβού επικοινώνησε με τον Φώτη Κουβέλη προκειμένου να λάβει εξηγήσεις αφ'ενός για την μη κλήση της να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του προαναφερθέντος οργάνου, όντας και δημοσιογράφος και υποψήφια της ΔΗΜ.ΑΡ., κι αφ'ετέρου για το εάν ο Πρόεδρος συντάσσεται με την εκδοθείσα ανακοίνωση. Ο κ. Κουβέλης την ενημέρωσε πως δεν είχε γνώση ούτε για την συνεδρίαση ούτε για την ανακοίνωση, ενώ είναι ενδεικτικό του μπάχαλου που επικρατεί στη ΔΗΜ.ΑΡ. πως και η ίδια η κα. Ζερβού δεν γνώριζε έως εκείνη την ημέρα καν την ύπαρξη του ανωτέρω εσωκομματικού οργάνου. Για μια εκτενέστερη ανάλυση, παραπέμπουμε στο blog Zoornalistas (http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5969.html).



Εν κατακλείδι, η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ δεν παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Αντιθέτως προστατεύει το δημοσιογραφικό επάγγελμα (ή λειτούργημα, για τους ρομαντικότερους - όπως εμείς) από την ασυδοσία, τον παρασιτισμό, την υποτέλεια, την φθήνια. Επειδή άτομα σαν τον Πάσχο Μανδραβέλη και τον Ηλία Κανέλλη επικαλούνται την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αυτό δεν σημαίνει και ότι είναι. Ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνουν δημοσιογράφοι. Προσωπικά δεν τους θεωρούμε συναδέλφους και ουδέποτε βρεθήκαμε σε δίλημμα να τους μιμηθούμε. Προτιμούμε να ρισκάρουμε την απόλυση ή να παραμείνουμε άνεργοι και να διανέμουμε φυλλάδια για 4 ευρώ/ώρα από το να καταντήσουμε τα δουλικά του οποιουδήποτε διεφθαρμένου καθάρματος.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Για πολλοστή φορά η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής επιδίδεται σε 'πόλεμο ανακοινώσεων' κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.


Αφορμή στάθηκε μία 'είδηση' που δημοσιεύθηκε (ανωνύμως φυσικά) στον επίσημο ιστότοπο της εγκληματικής οργάνωσης και αφορούσε δήθεν 'θερμό επεισόδιο' στον Έβρο μεταξύ Ελλήνων συνοριοφυλάκων και Τούρκων στρατιωτών (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ektakto-gegonos-apeiloun-me-thermo-epeisodio-ston-ebro-oi-tourkoi#.UDMJFqPZZ8w). Η Ελληνική Αστυνομία έσπευσε - ως όφειλε - να αποκαταστήσει την αλήθεια, διαψεύδοντας το περιστατικό με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε (http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=18901&Itemid=950&lang=). Αυτό όμως δεν άρεσε στους ανθέλληνες οπαδούς του Αδόλφου Χίτλερ επειδή αποκάλυπτε την αφερεγγυότητα και την αισχρή προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής. 



Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή ειδήσεων και, συχνότερα, η διαστρέβλωση πραγματικών περιστατικών είναι συνήθης τακτική των πατριδοκάπηλων της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζουν πως απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο και συνάμα περιορισμένο 'καταναλωτικό' κοινό που δεν χαρακτηρίζεται ούτε από υψηλό βαθμό ευφυΐας ούτε καν από στοιχειώδη μόρφωση.


Συνήθως οι 'ειδήσεις' στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής περνούν απαρατήρητες από το ευρύ κοινό. Αποτελούν εν πολλοίς αντικείμενο εσωτερικού σχολιασμού και κατανάλωσης. Η ειδοποιός διαφορά στην προαναφερθείσα περίπτωση έγκειται στην επίσημη διάψευση από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας.


Ακολουθώντας το δόγμα των απανταχού νεοναζί πως 'η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση', σε συνδιασμό με τις διδαχές του Υπουργού Προπαγάνδας της χιτλερικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς περί 'μη παρέκκλισης από το προβαλλόμενο ψέμα', η Χρυσή Αυγή δημοσίευσε ανταπάντηση όπου διέψευδε την Ελληνική Αστυνομία (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/apanthsh-sthn-anakoinwsh-ths-el.as#.UDLCqqPZZ8w). Προκειμένου δε να προσδώσει εγκυρότητα στην 'είδηση-παραμύθι', ο επίσης ανώνυμος συντάκτης του δεύτερου κειμένου προέβαινε σε πλήρη 'περιγραφή' του περιστατικού στον Έβρο, δίχως φυσικά να παραθέτει (γραπτές ή διαδικτυακές) πηγές ή επώνυμες μαρτυρίες. Θέλοντας μάλιστα η Χρυσή Αυγή να δικαιολογήσει στα μάτια των απλοϊκών οπαδών της την παρουσία της στο Κοινοβούλιο και τους παχυλούς μισθούς που λαμβάνουν οι εκλεγμένοι βουλευτές της, προχώρησε στην υποβολή ερωτήματος στα πλαίσια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/erwthsh-me-aformh-thn-apeilh-thermou-epeisodiou-ston-ebro#.UDLn2aPZZ8w).



Ίσως η όλη ιστορία να φαντάζει ασήμαντη στον μέσο αναγνώστη του παρόντος ιστολογίου. Όμως είναι η αφορμή για να καταδείξουμε το εξής:

Η Χρυσή Αυγή αυτοδιαφημίζεται ως το αγνό πατριωτικό κόμμα που αγωνίζεται για ένα ασφαλές και εύπορο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες. Επανειλημμένως αναπαρήγαγε την επαύριο των εθνικών εκλογών του Μαΐου-Ιουνίου του 2012 την πληροφορία ότι ένας στους δύο αστυνομικούς ψήφισε υπέρ της. Αυτό είναι ψέμα. Ή, ορθότερα, είναι μπούρδα. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ' (http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=457088), όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως τίτλος η επίμαχη εκλογική λεπτομέρεια, το ανώτατο ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της Αττικής όπου ψηφίζει μαζικά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ήταν 24%. Έχοντας τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τις τάσεις εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος πως φίλα-προσκείμενοι στην νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση είναι σχεδόν αποκλειστικά άνδρες που υπηρετούν στις 'Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης' (ΜΑΤ). Όσον αφορά τους βαθμοφόρους και ειδικά τους Αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), ουδέποτε ασπάστηκαν τα αρρωστημένα 'ιδεώδη' των Χρυσαυγητών, θεωρώντας τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Όντας φύσει συντηρητικοί - όπως άλλωστε και ο συναφής επαγγελματικός κλάδος των Δικαστών - οι Αστυνομικοί κινούνται γύρω από το δίπτυχο Νόμος & Τάξη. Σε αυτό το αξιακό πλαίσιο δεν υπάρχει χώρος ή νομιμοποίηση για αυτόκλητους υπερασπιστές που δρουν ως τραμπούκοι, χουλιγκάνοι, μπράβοι και μαχαιροβγάλτες.



Για όσους αμφιβάλουν, σας υπενθυμίζουμε την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον Ελλήνων Αστυνομικών στην Πάτρα κατά τα πρόσφατα επεισόδια στην Ακτή Δυμαίων (βλ. ePatra.gr, http://www.epatra.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-a/323-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1,-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82).

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

Τα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχουν βρεθεί επί μία δεκαετία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων 'επενδυτών'. Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού τελικά παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.


Η απόφαση ελήφθη το Δεκέμβριο του 2011, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, Υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο και Υπουργό Περιβάλλοντος τον πρώην 'Τσάρο της Οικονομίας' Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αδιαφορώντας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας στο δημόσιο βίο, οι προαναφερθέντες πολιτικοί δημοσιοποίησαν ελάχιστες πληροφορίες για το περιεχόμενο της Σύμβασης. Αρκέστηκαν να αιτιολογήσουν την πράξη τους, επικαλούμενοι τον όρο 'ανάπτυξη' και υπενθυμίζοντας την έλλειψη ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.



Με την ασφάλεια που μας παρέχει η ιστορική απόσταση, μπορούμε πλέον βάσιμα να υποστηρίξουμε πως η διετής διακυβέρνηση Παπανδρέου ευθύνεται για σωρεία νομικών και ηθικών εγκλημάτων, καθώς η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος συνειδητά απέκρυπτε κρίσιμα οικονομικά στοιχεία από την ελληνική κοινωνία. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

1. Η διαβόητη προεκλογική φράση 'Λεφτά Υπάρχουν' του Γιώργου Παπανδρέου, παρά την ενημέρωση που ο ίδιος ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (κ. Γεώργιος A. Προβόπουλος) έχει παραδεχθεί πως παρείχε σε αμφότερους τους υποψηφίους Πρωθυπουργούς (Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου) για την τραγική κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

2. Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η περιοδική επιτήρηση της Τρόικας, που παρουσιάστηκαν ως 'λύσεις ανάγκης' και 'αποφάσεις τελευταίας στιγμής', ενώ σε συνέντευξή του ο ίδιος ο τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (κ. Dominique Strauss-Kahn) απεκάλυψε πως είχαν προηγηθεί μήνες μυστικών συνεννοήσεων.

3. Οι επανειλημμένες διαψεύσεις διαδοχικών Υπουργών Οικονομικών (Γιώργου Παπακωνσταντίνου και, μετέπειτα, Ευάγγελου Βενιζέλου) για τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων εις βάρος των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων καθώς και η γελοιοποίηση όσων αντέτειναν πως το πολυδιαφημισμένο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης βύθιζε σε χειρότερη ύφεση την ήδη επιβαρυμένη οικονομία.




Οι τρεις πρωταγωνιστές (Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος) είχαν ομολογουμένως δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής κατά το παρελθόν. Ο μεν Παπανδρέου όταν ανέλαβε, ελέω επιθέτου και δίχως οποιαδήποτε διαδικασία ψηφοφορίας, την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ από τον απελθόντα Κώστα Σημίτη, μην έχοντας να παρουσιάσει στο βιογραφικό του την παραμικρή ουσιαστική συνεισφορά στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά ούτε και μακρόχρονη εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Ο δε Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ανέλαβε την οικονομική τύχη της Ελλάδας με μοναδικό κριτήριο την προσωπική του φιλία με το Γιώργο Παπανδρέου, προβαίνοντας σε σκανδαλώδεις αποφάσεις όπως η παραποίηση στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και (ως Υπουργός Περιβάλλοντος) η μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων. Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ποιος δύναται να λησμονήσει το επαίσχυντο νομοθετικό του έργο ως Υπουργός Δικαιοσύνης, με ακρογωνιαίο λίθο το 'Νόμο περί Μη Ευθύνης Υπουργών' που προβλέπει τη  νομοθετική ασυλία / διαγραφή αξιοποίνων πράξεων  έπειτα δύο εκλογικών αναμετρήσεων ?




Φυσικά ουδέποτε αναζητήθηκαν ποινικές ευθύνες για τα ασύστολα ψεύδη και τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν την Πατρίδα σε πρωτοφανή οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Οι Έλληνες δικαστές ήταν προσηλωμένοι στο να μη θιγούν τα ειδικά μισθολόγιά τους. Η τήρηση των γραπτών και εθιμικών κανόνων δικαίου εξαντλήθηκε σε περιπτώσεις ήσσονος σημασίας, με την επιλεκτική εφαρμογή της δικαιοσύνης να θυμίζει υπανάπτυκτη πρώην αποικιοκρατική χώρα. Οι υπόλογοι, δηλαδή όσοι άσκησαν τη διακυβέρνηση της χώρας από την Μεταπολίτευση (1974) έως σήμερα, απέδωσαν τις ευθύνες στους πολίτες. Η φράση 'Μαζί τα Φάγαμε' του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (και ενός από τους πλουσιοτέρους πολιτικούς της νεοτέρας ελληνικής ιστορίας) Θεόδωρου Πάγκαλου απέκρυψε τεχνηέντως την αναλογία ευθυνών μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. Ο ψηφοφόρος εξομοιώθηκε με τον εκλεγέντα πολιτικό, ούτως ώστε η δήθεν συλλογική υπαιτιότητα να καταστήσει άνευ περιεχομένου και σημασίας οποιαδήποτε σκέψη για αναδρομική δικαστική διερεύνηση.



Πώς συνδέονται όλα αυτά με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και τα Μεταλλεία Χαλκιδικής ? Απλό. Η Ελληνική Χρυσός είναι θυγατρική της καναδικής εταιρείας εξορύξεων European Goldfields. Η European Goldfields θα συγχωνευτεί, έπειτα εξαγοράς, με την επίσης καναδική Eldorado Gold Corporation που ήδη εκμεταλλεύεται τα Χρυσωρυχεία Θράκης (http://tgm.gr/el-gr/%CE%B7%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1.aspx). Στο νέο επιχειρηματικό σχήμα συμμετέχει και ο Όμιλος Μπόμπολα με 5% (βλ. εφημερίδα 'Ελευθεροτυπία', http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=333250). Δεν είναι τυχαίο που η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (Πρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα, Εισηγήτρια Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορριφθούν οι ενστάσεις/προσφυγές των τοπικών κοινωνιών και να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας Γιώργου  & Φώτη Μπόμπολα (βλ. ενδεικτικά εφημερίδα 'Ημερησία', http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112901689). Η οικογένεια Μπόμπολα, γνωστή και ως 'εθνικός εργολάβος', πρόσκειται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και ανέκαθεν στήριζε το Γιώργο Παπανδρέου μέσω του μιντιακού συγκροτήματος 'Πήγασος'. Μάλιστα φημολογείται πως συμπεριλαμβάνεται στα άτομα που ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (2004-2009) είχε αποκαλέσει 'εθνικούς νταβατζήδες' κατά τη διάρκεια δείπνου με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην ταβέρνα 'Μπαϊρακτάρης' στο Μοναστηράκι. Εντούτοις, κατά την πενταετή διακυβέρνηση Καραμανλή, ο Όμιλος Μπόμπολα συνέχισε να εισπράτει παχυλή κρατική διαφημιστική δαπάνη και να αναλαμβάνει δημόσια έργα (όπως την ανακατασκευή των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς, όπου σημειώθηκε πολύμηνη καθυστέρηση παράδοσης του επωμισθέντος έργου).



Μία ακόμη λεπτομέρεια που επιβεβαιώνει τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην απρόσκοπτη δραστηριοποίηση της ξένης μεταλλευτικής εταιρείας στο γεωγραφικό χώρο των Μεταλλείων Κασσάνδρας διαδραμάτισε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που αποπειράθηκε ανεπιτυχώς το 2004, ως Υφυπουργός Οικονομίας, να περάσει από το Κοινοβούλιο 'φωτογραφική' τροπολογία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων υπέρ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική και, έπειτα της δημοσιοποίησης της υπόθεσης από την τηλεοπτική εκπομπή Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (μόλις 15-30 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2004), εκδιώχθη κακήν κακώς από το ΠΑΣΟΚ. Ο ιδιοκτήτης του Πόρτο Καρράς, κ. Κωνσταντίνος Στέγγος, πλέον παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για να δικαστεί για τις 'φούσκες' του Χρηματιστηρίου το 1999 (βλ. The Best Magazine, http://www.thebest.gr/magazine/view/article/321).


Γιώργος Βαγιωνάς
Ο Χρήστος Πάχτας όμως έχει και άλλες εξυπηρετήσεις στο ενεργητικό του, πάντα εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και υπέρ του ιδιωτικού επιχειρηματικού συμφέροντος. Η πιο αξιοπρόσεκτη είναι η περίπτωση της καναδικής εταιρείας εξορύξεων TVX Gold Inc. που, προτού εξαγοραστεί από την πολυεθνική Kinross Gold Corporation (http://www.kinross.com/), κήρυξε το παράρτημά της εν Ελλάδι σε πτώχευση, αφήνοντας χρέη συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων 2,2 εκατομμύρια για ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και 17,8 εκατομμύρια για μη καταβληθέντες μισθούς & αποζημιώσεις απόλυσης). Αντί λοιπόν η κάλυψη των εκκρεμοτήτων της TVX Gold Inc. προς το Δημόσιο και τους 472 μεταλλωρύχους που έμειναν άνεργοι στα τέλη του 2003 να συμπεριληφθεί ως υποχρεωτικός όρος στη νέα σύμβαση παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ο 'γενναιόδωρος' Χρήστος Πάχτας φρόντισε (μέσω τροπολογίας του Ν.3220/28 Ιαν. 2004) να αναλάβει το κράτος την οικονομική υποχρέωση. Το 'Πρόγραμμα Επανακατάρτισης' ωφέλησε περίπου 300 από τους 472 απολυθέντες, με τους υπολοίπους είτε να συνταξιοδοτούνται είτε να επαναπροσλαμβάνονται σε άλλες εταιρείες. Η επανακατάρτιση εξαντλήθηκε στην αδιάλειπτη καταβολή μισθοδοσίας έως ότου φθάσουν οι 300 δικαιούχοι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Αν και αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2010, ύστερα από συνεννόηση του Χρήστου Πάχτα με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βαγιωνά, η εικονική επανακατάρτιση παρατάθηκε έως και το 2012 (βλ. blog Σερμύλη, http://sermyli.blogspot.gr/2012/04/300-tvx-gold.html).



Στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Αριστοτέλη, όπου καθήκοντα Δημάρχου ασκεί ο Χρήστος Πάχτας, φιλοξενείται μακροσκελές κείμενο για την αρχαία και σύγχρονη ιστορία των Μεταλλείων Κασσάνδρας (http://www.dimosaristoteli.gr/site.php?&PHPSESSID=31ffd3d6ddc047b871af55d34b6c505b&file=information.xml&catid=122). Εντελώς 'τυχαία' όμως η όποια αναφορά σταματάει στο 1995. Δηλαδή αποκρύπτεται τόσο το παλαιό σκάνδαλο TVX Gold Inc. όσο και το τωρινό σκάνδαλο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.



Η αδιαφορία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για τις τοπικές κοινότητες και η γενικότερη περιφρόνησή της προς τους Έλληνες πολίτες αποτυπώνεται ανάγλυφα στον επίσημο ιστότοπό της, όπου έχει αναρτηθεί μοναχά ένα εισαγωγικό κείμενο μερικών λέξεων (http://www.hellas-gold.com/index.htm). Κατά τα άλλα, η διαδικτυακή 'βιτρίνα' της εταιρείας βρίσκεται μονίμως υπό κατασκευή. Ουδεμία επιπλέον πληροφορία παρέχεται αναφορικά με την επικείμενη εκμετάλλευση του ορυκτού κοιτάσματος, την φυσική έδρα της εταιρείας, την περιβαλλοντική διάσταση της 'επένδυσης', τα τεχνολογικά εχέγγυα της μητρικής εταιρείας, την μετοχική σύνθεση κλπ.



Απορία δημιουργεί και η περιορισμένη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μην συνυπολογίζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τις εφημερίδες 'Έθνος' και 'Ημερησία', όπου η οικογένεια Μπόμπολα είναι βασικός μέτοχος ή αποκλειστικός ιδιοκτήτης, διαπιστώνουμε πως ακόμη και εξειδικευμένες δήθεν περιβαλλοντικές εκπομπές (όπως η Eco News του Σκάι) παριστάνουν πως δεν υφίσταται ζήτημα. Η τηλεόραση του Σκάι άλλωστε είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο της εκπομπής 'Νέοι Φάκελοι' (με παρουσιαστή τον εκλεκτό της Πρεσβείας των ΗΠΑ Αλέξη Παπαχελά) στην σημασία των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής για την 'ανάπτυξη' της τοπικής οικονομίας (http://folders.skai.gr/main/theme?id=206&locale=el).




Σε μία περαιτέρω προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων και των μη κυβερνητικών (ως επί το πλείστον οικολογικών) οργανώσεων που αντιτίθενται δυναμικά στο αποικιακής λογικής ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της Βορείου Ελλάδος, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας  προειδοποίησε / απείλησε  πως 'Όπως και στη Χαλυβουργία, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστεί η νομιμότητα' (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/society/article/?aid=469832). Η παρομοίωση του Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία. Στην Χαλυβουργία επενέβησαν τα ΜΑΤ και προέβησαν σε ξυλοδαρμούς και χρήση χημικών κατά των απεργών, επαναφέροντας μνήμες  Επταετίας / Χούντας.  Όπως η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς στάθηκε αρωγός στα συμφέροντα του βιομήχανου Νίκου Μάνεση, έτσι προαναγγέλει και την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Γιώργου Μπόμπολα.



Ειδικής μνείας χρήζει ο αξιολύπητος μηχανισμός διαδικτυακής προπαγάνδας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Με μερικά blogs ευελπιστεί να αναδείξει το ανύπαρκτο μελλοντικό όφελος που δήθεν θα προκύψει για τους ανέργους της Βορείου Ελλάδος. Σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα δοσιλογισμού και εθνικής μειοδοσίας πρωτοστατεί το ιστολόγιο 'Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη' (http://politesaristoteli.blogspot.gr/), όπου αναρτώνται ανορθόγραφες 'αγιογραφίες' των ξένων 'ευεργετών', ενώ παράλληλα κατασυκοφαντούνται όσοι δεν συμμορφώνονται με την επίσημη γραμμή των εγχώριων και ξένων μεγαλοεργολάβων. Αξιοσημείωτο είναι πως το εν λόγω blog χρησιμοποιεί ορολογία της Χρυσής Αυγής  (και, ενίοτε, της ακροδεξιάς) όπως 'βάρβαροι', 'μπαχαλάκηδες', 'ψευτοοικολόγοι' και 'αντιεξουσιαστές', ενώ οι αναρτήσεις του αναπαράγονται από έτερα ακροδεξιά ιστολόγια όπως το Tromaktiko (http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/). Δεν αναρωτηθήκατε για ποιο λόγο η Χρυσή Αυγή, που αρέσκεται να παριστάνει το αγνό πατριωτικό κόμμα, ουδέποτε εξέδωσε μία ανακοίνωση για το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ?



Έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο ανάλογο της Αγροτικής Τράπεζας, όπου Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά-Χρυσή Αυγή ταυτίστηκαν πλήρως. Τουλάχιστον η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ανταμοίβει τους προσκυνημένους (έστω και με ψίχουλα), όπως όταν προσέλαβε 250 εργατοτεχνίτες αποκλειστικά από το Δήμο Αριστοτέλη για τρίμηνη απασχόληση (βλ. εφημερίδα 'Αγγελιοφόρος', http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=8&artid=121725). Πληροφορίες ότι ο Χρήστος Πάχτας απεκόμισε 'μαύρο' χρήμα ως διοργανωτής του σύγχρονου δουλεμπορίου ακόμη ερευνώνται...

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η ΝΕΟ-ΝΑΖΙΣΤΡΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Για άλλη μια φορά οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής εξέθεσαν την Ελλάδα διεθνώς. Οι ανθέλληνες νεοναζί - υπόλογοι για σωρεία αξιοποίνων πράξεων όπως κλοπές, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, σωματεμπορία, διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών - ήδη ευθύνονται για την περαιτέρω υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, με αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλευση ξένων τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Το τελευταίο επεισόδιο αφορά μία αμφιβόλου παιδείας αθλήτρια του τριπλούν, επ'ονόματι Βούλα Παπαχρήστου. Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η 'πρέσβειρα του Ολυμπιακού Ιδεώδους' ανήρτησε το ακόλουθο ρατσιστικό σχόλιο:
'Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό'.




Εν ολίγοις, η Βούλα Παπαχρήστου εξομοίωνε τους ανθρώπους που κατάγονται από την φτωχότερη εκ των πέντε ηπείρων της Γης με τροφή για τα έντομα. Καθώς το επίμαχο σχόλιο έγινε μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, αναπαράχθηκε άμεσα από εγχώρια αλλά και ξένα ΜΜΕ.



Μόλις η κα. Παπαχρήστου αντιλήφθηκε την αρνητική δημοσιότητα, έσπευσε αρχικά να εξηγήσει πως επρόκειτο για 'αστείο' και, διαπιστώνοντας πως δεν έπειθε κανέναν, εν συνεχεία να απολογηθεί. Δυστυχώς γι'αυτήν αλλά ευτυχώς για την Ελλάδα και τους υπερήφανους Έλληνες πολίτες, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής, κ. Ισίδωρος Κούβελος, αποφάσισε τον αποκλεισμό της από την κορυφαία αθλητικοεμπορική διοργάνωση (βλ. εφημερίδα SportDay, http://www.sday.gr/Sports-and-Fun/Olympic-Games/anekdota.aspx). Με την συγκεκριμένη απόφαση συνετάχθη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος (βλ. Sport24.gr, http://www.sport24.gr/Sports/OlympicGames/kapralos_den_exei_dikaiwma_efeshs_h_papaxrhstoy.1868875.html).




Αναλόγως έπραξε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ, http://www.segas.gr/SEGAS/fMain.aspx?pagenb=20901), ο οποίος επιπλέον παρέπεμψε τη Βούλα Παπαχρήστου στη Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Ούτε καν ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ, http://www.olympionikes.gr/site/index.php) δεν συμμερίστηκε το 'αστείο' της νεο-ναζίστριας αθλήτριας που ντρόπιασε την πεμπτουσία του πολιτισμού της (αρχαίας) Ελλάδας και με σχετική ανακοίνωση τα μέλη του ΣΕΟ διαφοροποιήθηκαν από το ρατσιστικό παραλήρημά της (βλ. Contra.gr, http://www.contra.gr/Sports/World/OlympicGames/london2012/adeiasan-thn-papaxrhstoy-oi-olympionikes.1868538.html), προκαλώντας την οργισμένη παράκρουση της  ακροδεξιάς / νεοναζιστικής  φυλλάδας 'Στόχος' (βλ. εφημερίδα 'Στόχος', http://www.stoxos.gr/2012/07/blog-post_4798.html).




Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (http://www.olympic.org/), θορυβημένη από το γεγονός, προτίμησε να αφήσει την Εθνική μας Αντιπροσωπεία να χειριστεί την υπόθεση, καθιστώντας (ανεπισήμως) σαφές πως η αποβολή της Βούλας Παπαχρήστου ήταν μονόδρομος.



Η ουσία του όλου θέματος έγκειται στο ότι η Βούλα Παπαχρήστου κατόρθωσε αρχικά να συμπεριληφθεί στην Ελληνική Αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, παρά την καταφανή συμπόρευσή της με τα μισάνθρωπα υποκείμενα της Χρυσής Αυγής. Για αυτό φέρουν ευθύνη τόσο ο κ. Ισίδωρος Κούβελος (σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη) όσο και ο Σπύρος Καπράλος (προσωπικός φίλος του ζεύγους Μπακογιάννη-Κούβελου). Η ετεροχρονισμένη αντίδρασή τους δεν τους απαλλάσει των ευθυνών τους, δεδομένου του διασυρμού της Ελλάδας σε μία περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης όπου η ευνοϊκή προδιάθεση της διεθνούς κοινής γνώμης είναι καθοριστικής σημασίας. Τουλάχιστον έσωσαν τα προσχήματα, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονται πλέον το πρόβλημα της διείσδυσης των ανθελλήνων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής στον ευαίσθητο - ηλικιακά - χώρο του αθλητισμού. Αντίστοιχη συνειδητοποίηση δεν έχει παρατηρηθεί από την τρικομματική φιλομνημονιακή κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελου Βενιζέλου-Φώτη Κουβέλη, με συνέπεια οι ψυχασθενείς Χρυσαυγήτες να εμμένουν στις θρασύδειλες τακτικές τους. Εξίσου ύποπτη είναι και η αδράνεια της Δικαιοσύνης, που εξαντλεί την αυστηρότητά της κηρύσσοντας παράνομες τις απεργίες των Ελλήνων εργαζομένων (όπως στην Χαλυβουργία), αλλά και της Αστυνομίας, που εξειδικεύεται στον ξυλοδαρμό πολιτών-διαδηλωτών.



Όσον αφορά την αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου, εκτός από κομπλεξική αμόρφωτη ρατσίστρια, αποδεικνύεται επιπροσθέτως ψεύτρα και δειλή. Ψεύτρα επειδή το επίμαχο σχόλιό της έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παρόμοιων απόψεων που έχει δημοσιεύσει στους δύο μαζικότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook-Twitter). Για να διαπιστώσετε το απύθμενο βάθος της ηλιθιότητας του φασισταριού, σας ενημερώνουμε πως μέσα σε πέντε μόλις ημέρες (16-21 Ιουλίου) ανήρτησε τουλάχιστον άλλα τέσσερα Tweets που αναπαρήγαγαν θέσεις της Χρυσής Αυγής  ή/και  περιείχαν ευχές/προτροπές προς διαβόητα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Δειλή επειδή έσπευσε να διαγράψει τα Tweets της που αναφέρονταν επιδοκιμαστικά - άμεσα ή έμμεσα - στην Χρυσή Αυγή (με ιδιαίτερη προτίμηση στον Ηλία Κασιδιάρη που κρυβόταν σαν αρουραίος προκειμένου να γλυτώσει το αυτόφωρο έπειτα του επεισοδίου με τη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου). Φυσικά δεν προέβη στη διαγραφή των μηνυμάτων μίσους επειδή απέβαλε το νεοναζιστικό δηλητήριο από τον οργανισμό της. Το κίνητρο ήταν να περισώσει τα εισοδήματα που λαμβάνει από τους χορηγούς της. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με καιροσκοπισμό και πουλημένη συνείδηση του χειρίστου είδους.



Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε στις εταιρείες που στηρίζουν με χορηγίες τη νεοναζίστρια Βούλα Παπαχρήστου. Ξεκινάμε με την εταιρεία P & G (Procter & Gamble) και τη διαφημιστική της εκστρατεία με σύνθημα 'Υπερήφανος Υποστηρικτής των Μαμάδων'. Η εν λόγω εταιρεία φιλοξένησε αφιέρωμα στη Βούλα Παπαχρήστου και τη μητέρα της, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις δύο εικόνες αριστερά). Μετά το ρεζιλίκι, η P & G αφαίρεσε το σχετικό διαδικτυακό υλικό (http://www.epithimies.gr/thankyoumom/voula.aspx). Συνεχίζουμε με την εταιρεία Samsung που είχε κυκλοφορήσει σχετικό poster με τους πέντε Έλληνες αθλητές που χορηγεί. Ανάμεσά τους και η Βούλα Παπαχρήστου. Μιμούμενη την P & G, η Samsung διόρθωσε το σχετικό διαφημιστικό υλικό της. Ολοκληρώνουμε με την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas που ομοίως ανακάλυψε ότι άλλο ένα έμψυχο προϊόν της βγήκε σκάρτο.





Η δική μας απορία είναι πως τόσο καιρό που η Βούλα Παπαχρήστου διαφήμιζε την Χρυσή Αυγή οι παραπάνω εταιρείες-χορηγοί δεν είχαν υποψιαστεί κάτι? Αφού διαθέτουν πολυμελή τμήματα εταιρικής ευθύνης & διαφημιστικής προώθησης. Κατά τα άλλα, P & G, Samsung & Adidas ευαγγελίζονται τις ίσες ευκαιρίες για όλους και την πολιτική μη διακρίσεων...



Η Βούλα Παπαχρήστου έγινε ηρωίδα στα μάτια των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής. Ενδέχεται να διεκδικήσει μία βουλευτική έδρα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση αφιέρωσε πάμπολλες αναρτήσεις υπέρ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, επιβεβαιώνοντας την πολιτική της τοποθέτηση και σφραγίζοντας την περιθωριοποίησή της από την υγιή αθλητική κοινότητα. Για όλους τους υπολοίπους, η Βούλα Παπαχρήστου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ξοφλημένο μισάνθρωπο υποκείμενο που κρύβει την έλλειψη παιδείας πίσω από ντοπαρισμένα αθλητικά αποτελέσματα.