
Θέλοντας να καθιερώσει ένα ενημερωτικό προφίλ και να προσελκύσει κοινό, άρχισε να κάνει στροφή σε εκπομπές μαγειρικής, μεσημεριανάδικα, δελτία ειδήσεων, εκπομπές δημοσιογραφικής έρευνας και πολιτικών αναλύσεων. Φυσικά ο κεντρικός άξονας της 'φθήνιας' στην κατάρτιση του προγράμματος δεν άλλαξε, με συνέπεια οι εκπομπές να είναι σοβαροφανείς ή εξ ολοκλήρου γελοίες, και αντί να βελτιωθεί η τηλεθέαση να συμπαρασύρει και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αλλά και την εφημερίδα 'Καθημερινή'.

Ο εφοπλιστής Ιωάννης Αλαφούζος δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τη Νέα Δημοκρατία που του μίσθωσε έναντι 'πινακίου φακής' την συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ. Εξ'άλλου το περιβάλλον είχε γίνει της μόδας και ήταν τσάμπα διαφήμιση εταιρικής ευθύνης. Όλη τη δουλειά την έκαναν οι πολίτες-εθελοντές και οι τοπικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις αλλά το όφελος το απεκόμιζε ο Όμιλος Αλαφούζου.


Η φιλομνημονιακή και κοινωνικά ανάλγητη στάση του Ομίλου Αλαφούζου είναι η βασική αιτία της κατάρρευσης της όποιας απήχησης είχε στην ελληνική κοινή γνώμη. Δευτερεύουσες αιτίες είναι αφ'ενός το τραγικό πρόγραμμα με την μονότονη και επιφανειακή ειδησεογραφία, τα ανακριβή ελληνικά ντοκυμαντέρ και τις αδιάφορες ξένες σειρές μυθοπλασίας και αφ'ετέρου η 'πρωτοτυπία' του Ομίλου ως των μόνων ΜΜΕ που εφαρμόζουν σταθερά απεργοσπαστικό μηχανισμό οποτεδήποτε πραγματοποιούνται πανελλαδικές απεργίες ή απεργίες των συναφών κλάδων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί).
Η εικόνα αυτή έχει γίνει πλέον αντιληπτή τόσο στους σοβαρούς επαγγελματίες του κλάδου - που αποφεύγουν την όποια συνεργασία με ΣΚΑΪ-Καθημερινή - όσο και στις διαφημιστικές εταιρείες που αρχικά απέτρεπαν τους πελάτες τους από το να διαφημίζονται στον Όμιλο Αλαφούζου, ενώ πλέον αυτός είναι όρος που θέτουν οι ίδιες οι εμπορικές επιχειρήσεις όταν προσέρχονται στις διαφημιστικές.


Και για τις δύο περιπτώσεις, τα σχόλια των λιγοστών ακροατών/τηλεθεατών/αναγνωστών των ΜΜΕ του Αλαφούζου ήταν από καυστικά έως εξευτελιστικά. Διαβάστε τα πιο πετυχημένα παρακάτω: