Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ 'ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΔΟΥΛΙΚΑ' ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΨΥΧΑΡΗ / ΔΟΛ

Στο 'Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη' (ΔΟΛ) εργάζονται αρκετοί πουλημένοι - κι όχι στρατευμένοι - δημοσιογράφοι. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι ο Γιώργος Παπαχρήστου, ο Γιάννης Πρετεντέρης,  ο Παντελής Καψής και ο Δημήτρης Μητρόπουλος.


Οι προαναφερθέντες αποτελούν χρήσιμους υπηρέτες του διαπλεκόμενου μιντιάρχη-επιχειρηματία Σταύρου Ψυχάρη και αναλαμβάνουν προθύμως την κατασυκοφάντηση όποιου επαγγελματικού κλάδου ή/και πολιτικού κόμματος τους υποδείξει το αφεντικό τους, πάντα σε συνεννόηση με τους πολιτικούς κυβερνώντες-συνεταίρους του.


Το αντάλλαγμα για την παραποίηση της αλήθειας και την παραβίαση κάθε έννοιας δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι οι αυξημένες οικονομικές απολαβές. Η έλλειψη ήθους και αξιοπρέπειας αντισταθμίζονται με μία άνετη ζωή, όπου οι κοινωνικές συναναστροφές αφορούν άτομα της ιδίας αποτυχημένης ανατροφής και παιδείας. Έτερο χαρακτηριστικό των προαναφερθέντων 'υπαλλήλων' είναι η πολυθεσία. Παρά τις περικοπές και τις απολύσεις στα ΜΜΕ, τα δουλικά του Σταύρου Ψυχάρη έχουν τη βεβαιότητα σταθερής απασχόλησης, εις βάρος των φιλότιμων συναδέλφων τους που αποτελούν πραγματικούς 'λειτουργούς της δημοσιογραφίας'.


Ας εξετάσουμε τις 'προσωπικότητες' αναλυτικά.


Γιώργος Παπαχρήστου = ο ορισμός του κρατικοδίαιτου 'κομματόσκυλου', έχοντας επανδρώσει τα Γραφεία Τύπου του Νοσοκομείου 'Ερρίκος Ντυνάν', της Βιομηχανίας Ζάχαρης, των Μακεδονικών Αερογραμμών, του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και έχοντας επίσης στελεχώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (βλ. εφημερίδα 'Αυγή', http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=704723). Πάντοτε επί ΠΑΣΟΚ και πάντοτε παράλληλα με την κύρια απασχόλησή του ως αρθρογράφου στην εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ'. Στον άφθονο (κατά τα φαινόμενα) ελεύθερο χρόνο του, ο Γιώργος Παπαχρήστος καταπιάνεται με την συγγραφή μυθιστορημάτων (βλ. Εκδόσεις Λιβάνη, http://www.livanis.gr/ViewAuthors.aspx?ValueId=600045). Άγνωστο παραμένει εάν η αρθρογραφία του τροφοδοτεί τα βιβλία του ή το αντίστροφο, μιας και το εν λόγω υποκείμενο ειδικεύεται σε κείμενα στοχοποίησης/διασυρμού δίχως παράθεση δεδομένων ή/και πηγών εξακρίβωσης. Η δημοσιογραφική έρευνα είναι άγνωστη φράση για τον Παπαχρήστο που εξαντλεί το ταλέντο του στην παράθεση της 'προσωπικής' του γνώμης. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με το ραδιοφωνικό σταθμό 'Σκάι' (παρά την σύμπλευση του ιδιοκτήτη Αλαφούζου με τη Νέα Δημοκρατία) καθώς και με τον συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό Supersport, όπου παρουσίαζε επί οκτώ χρόνια την εκπομπή V.I.P. Επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (2004-2009), με τον παρασιτισμό στο Δημόσιο να έχει περιορισθεί στα 'γαλάζια' στελέχη, ο Γιώργος Παπαχρήστου αναγκάσθηκε να συμπληρώνει τον μισθό του με τακτικές εμφανίσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Στο πλευρό του τότε παρουσιαστή Αιμίλιου Λιάτσου, ο Γιώργος Παπαχρήστος σχολίαζε την πολιτική επικαιρότητα (ως ένθετο στη γενικότερη κοσμοπολίτικη θεματολογία - ήτοι ξεβράκωτες και σκυλοτραγουδιάρες - του STAR). Ευτυχώς για τον 'έγκριτο' και 'μαχητικό' δημοσιογράφο του ΔΟΛ, η προϋπηρεσία του στο περιοδικό 'Nitro' του Πέτρου Κωστόπουλου του επέτρεψε να ανταποκριθεί στις 'προδιαγραφές ποιότητας' του STAR. Πλέον εργάζεται μόνο στο ΔΟΛ και συγκεκριμένα στην εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ' και το ραδιοφωνικό σταθμό 'Βήμα FM' (http://www.tovima.gr/vimafm/programa/).



Γιάννης Πρετεντέρης = ο τιμητής των πάντων, ο κατέχων την απόλυτη αλήθεια. Η αλαζονεία του και η ειρωνεία του στρέφονται αποκλειστικά ενάντια στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως επίσης και κατά των αντιμνημονιακών πολιτικών κομμάτων. Γόνος εύπορης οικογενείας, με σπουδές σε Γαλλία και Ελβετία (λόγω ανικανότητας να εισαχθεί σε ΑΕΙ/ΤΕΙ της Ελλάδας μέσω πανελληνίων εξετάσεων), ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό του ΔΟΛ και του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες 'ΤΑ ΝΕΑ' και 'ΤΟ ΒΗΜΑ' ενώ από το 2000 παρουσιάζει την εβδομαδιαία εκπομπή πολιτικού διαλόγου/σχολιασμού 'Ανατροπή' (βλ. MegaTv, http://www.megatv.com/anatropi/default.asp?catid=18184). Ο Γιάννης Πρετεντέρης είναι και συγγραφέας, με το τελευταίο του πόνημα να αφορά την οξεία οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα (βλ. BibliOasi, http://www.biblioasi.gr/author_info.php?authors_id=30886). Δηλαδή ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε όσο λίγοι το δικομματισμό, το Μνημόνιο και την Τρόικα, ως 'αναγκαία κακά', ανακάλυψε έναν επιπλέον τρόπο να εμπορευθεί τη δυστυχία μας! Ένα άτομο που 'καταδικάζει τη βία απ'όπου κι αν προέρχεται', εξομοιώνοντας τεχνηέντως την κυβερνητική καταστολή και τους τραμπουκισμούς των νεοναζί συμμοριτών της Χρυσής Αυγής με τις απεργίες και τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Άξιος όμως ο μισθός του! Όπως άλλωστε αποκάλυψε το μηνιαίο περιοδικό 'Unfollow', η οικογένεια (ατοµικό εισόδηµα και εταιρεία) Πρετεντέρη δήλωσε κάτι παραπάνω από 700 000 ευρώ τη διετία 2010-2011 (βλ. ιστολόγιο 'Πιτσιρίκος', http://pitsirikos.net/2012/10/mega%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B9/). Αναρωτηθείτε πόσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα του Πρετεντέρη προ κρίσης... Κορυφαία στιγμή της καριέρας του αποτελεί η προσβολή εν έτει 2012 της μνήμης του Τάσσου Παπαδόπουλου (1934-2008), διατελέσαντα 5ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008), εξαιτίας της άρνησης να προσυπογράψει το Σχέδιο Ανάν (βλ. εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ', http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4774888) που προέβλεπε την παγίωση της διχοτόμησης της Κύπρου ως μία ομοσπονδιακή ένωση δύο κρατικών οντοτήτων.



Παντελής Καψής = φιλόδοξος και φιλοχρήματος, αξιοποίησε πλήρως τις πολιτικές διασυνδέσεις του πατέρα του (Γιάννη Κάψη - Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και Διευθυντή της εφημερίδας 'ΤΑΝΕΑ') προκειμένου να έχει μία ανοδική επαγγελματική εξέλιξη. Έχει διατελέσει αρθρογράφος και, μετέπειτα, Διευθυντής τόσο στο 'ΒΗΜΑ' όσο και στα 'ΝΕΑ'. Στήριξε όλες τις αποφάσεις του Σταύρου Ψυχάρη αναφορικά με τις απολύσεις δημοσιογράφων-διοικητικών-τεχνικών και την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας (βλ. την έκθεση-καταγγελία των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΟΛ, Παναγιώτη Σκουτέρη & Τάσου Αναστασιάδη, προς ΕΠΗΕΑ & ΕΣΗΕΑ όπως αναδημοσιεύεται στο ιστολόγιο 'Κατάληψη ΕΣΗΕΑ', http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2010/11/blog-post_15.html). Η εργοδοτική υποτέλεια του Παντελή Καψή, αμοιβομένου με 18000 μηνιαίως, είχε ως πρόσθετο όφελος για τον ίδιο την είσπραξη μίας αποζημίωσης της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ κατά την αποχώρησή του από το ΔΟΛ (βλ. ιστολόγιο 'Zoornalistas', http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/07/504403.html). Αμέσως μετά την αποδέσμευσή του, ανέλαβε Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., με πολιτικό προϊστάμενο το διορισμένο (και όχι εκλεγμένο) Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στο σύντομο χρονικό διάστημα των καθηκόντων του, ο Παντελής Καψής φρόντισε να χρηματοδοτήσει με 1,8 εκατομμύρια ευρώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), όπου εργάζονται κατά συντριπτική πλειοψηφία πολυθεσίτες-κομματόσκυλα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (βλ. παλαιότερη ανάρτησή μας, http://skandaloblog.blogspot.gr/2012/04/18.html). Πλέον ο Παντελής Καψής εργάζεται στον Όμιλο Μπόμπολα και συγκεκριμένα στην εφημερίδα 'Έθνος'. Μην απορείτε πως ο εθνικός εργολάβος και μιντιάρχης Μπόμπολας προσέλαβε τον Καψή ενώ ταυτόχρονα απολύει εργαζομένους και απειλεί τους εναπομείναντες με οριστικό κλείσιμο των εντύπων ΜΜΕ του. Όποιος είναι διατεθειμένος να λειτουργεί ως 'τσιράκι' της εργοδοσίας δεν χάνεται...



Δημήτρης Μητρόπουλος = ο λιγότερο αναγνωρίσιμος και συγχρόνως περισσότερο αναξιοπρεπής. Από την προσωπική ιστοσελίδα που διατηρεί, όπως κάθε εγωπαθές ψώνιο, πληροφορούμαστε ότι εργάζεται στο ΔΟΛ από το 1986 (http://mitropolitics.com/index.php/2011-12-16-14-13-32). Αρχικά στην εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ' (1986-2000) και εν συνεχεία στην εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ', όπου εξακολουθεί να διατηρεί την στήλη 'Αγιογραφίες' καθώς και την επιμέλεια του 'Μικροπολιτικού'. Με λόγιους χαρακτηρισμούς, όπως 'τσογλανοπαρέα' (http://www.tanea.gr/agiografies/?aid=4788538) και 'ορφανά' (http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4779557), ο Δημήτρης Μητρόπουλος γελοιοποιεί τους άνωθεν υποδεικνυόμενους 'εχθρούς' του νταβατζή-αφεντικού του. Άλλοτε είναι ο Γιώργος Παπανδρέου (όταν η χρησιμότητά του στην εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων έχει παρέλθει) κι άλλοτε η Αριστερά (όταν επαναφέρει την συζήτηση για έλεγχο των οικονομικών των ΜΜΕ). Ο Δημήτρης Μητρόπουλος παράλληλα είναι συγγραφέας, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά 'Status', 'Life & Style' και 'Ευ Ζην'. Όταν όμως έχεις τέτοια ποιότητα, πρωτίστως ως άνθρωπος και δευτερευόντως ως επαγγελματίας, επιθυμείς να μεταδώσεις την σοφία σου! Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ο Δημήτρης Μητρόπουλος διδάσκει από το 2002 στο τμήμα ΜΜΕ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Αναπληρωτή Καθηγητή. Ακόμη και αν δεν συνηθίζει να εμφανίζεται, παρά μόνον να εισπράττει τον παχυλό μισθό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου