Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Σε διαφορετικές περιστάσεις δεν θα ασχολούμασταν καν με ένα τέτοιο θέμα. Καθημερινώς, άλλωστε, αναπαράγονται ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο. Συνήθως βέβαια αφορούν ανυπόληπτα sites χαμηλής επισκεψιμότητας και περιθωριακού περιεχομένου.


Όμως αυτή την φορά υφίσταται ζήτημα. Ας αναφέρουμε αρχικά την 'είδηση'. Υπήρξε διαδικτυακή καταγγελία για την ύπαρξη δερμάτων ζώων σε μπαλκόνι πολυκατοικίας της περιοχής της Κυψέλης. Η καταγγελία έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο υψηλής επισκεψιμότητας ιστότοπο Adespoto.gr (http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6249:kataggelia-sok-probies-zoon-se-mpalkoni-sto-kentro-tis-athinas&catid=142:animal-abuse&Itemid=116) και η σχετική ανάρτηση, με τον πηχυαίο τίτλο 'Καταγγελία-ΣΟΚ: Προβιές ζώων σε μπαλκόνι στο κέντρο της Αθήνας', αναφέρει τα ακόλουθα:

'Αναγνώστρια του adespoto.gr επικοινώνησε μαζί μας για να ζητήσει καθοδήγηση ώστε να καταγγείλει ένα απίστευτο θέαμα: προβιές ζώων σε μπαλκόνι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ίδια αναφέρει:  ''Γεια σας ονομάζομαι Μ. Τ., είμαι 25 χρονών και από νεογέννητο είχα πάντα ένα σκύλο δίπλα μου, οπότε καταλαβαίνεται την αγάπη μου για αυτά τα πλάσματα. Σήμερα 5/04 στο κέντρο της αθήνας, στην Οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη αντίκρυσα ένα θέαμα που με έχει κάνει να σοκαριστώ. Σε μπαλκόνι πολυκατοικίας, είχαν απλωμένες πάρα πολλές προβιές σκύλων και πιθανών και γατων. (προφανως τα φαγανε?) δε ξέρω τι πρέπει να κάνω για αυτο. Καταγγελια? και που? θα βγαλω ακρη? σας παραθέτω πιο κάτω τη φώτο,μπορείτε να μεγενθυνετε αρκετά για να δείτε λεπτομερειες.''  Δεν γνωρίζουμε από ποιό είδος ζώου μπορεί να προέρχονται οι προβιές αλλά σίγουρα δεν έχουν καμία θέση σε μπαλκόνι στο κέντρο της Αθήνας αφού αυτό δείχνει ότι σίγουρα θανατώθηκαν για κάποιο λόγο.  Το adespoto.gr προώθησε τα στοιχεία και την διεύθυνση τόσο στο Δήμο Αθηναίων, όσο και στην αστυνομία και σε φιλοζωικές οργανώσεις του κέντρου. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους.'



Θα σας αποδείξουμε, με ατράνταχτα επιχειρήματα, ότι η καταγγελία είναι κατασκευασμένη και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση του κλίματος αντιμεταναστευτικής υστερίας που προωθεί η εγκληματική οργάνωση 'Χρυσή Αυγή'.


Αρχικά προσέξτε την ασάφεια των δήθεν συγκεκριμένων πληροφοριών που εμπεριέχονται στην 'επιστολή'. Η αναγνώστρια/καταγγέλουσα αυτοπροσδιορίζεται ως Μ.Τ. Δηλαδή αποφεύγει συνειδητά να παραθέσει το πλήρες ονοματεπώνυμό της. Ουσιαστικά διατηρεί την πλήρη ανωνυμία της, καθώς ουδείς δύναται να ελέγξει εάν πράγματι το Μ.Τ. αντιστοιχεί σε αληθινό πρόσωπο (και δη γυναικείο). Φυσικά θα μπορούσε ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος να σκεφθεί ότι η 'καταγγέλουσα' φοβάται μην θέσει εαυτόν σε κίνδυνο, εξ ου και η ανωνυμία. Εντούτοις στο e-mail ζητάει ευθαρσώς να της υποδείξουν που δύναται να υποβάλλει (επίσημη προφανώς) καταγγελία. Αποκλείεται να μη γνωρίζει ότι οι καταγγελίες ενώπιων  Δημοσίων / Κρατικών  Αρχών είναι εξ ορισμού επώνυμες. Ως προς την τοποθεσία του συμβάντος, η 'καταγγέλουσα' αναφέρει την Οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη. Όμως η φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι τραβηγμένη από απέναντι διαμέρισμα/μπαλκόνι. Άρα η Μ.Τ. θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό της επίμαχης πολυκατοικίας και τον αντίστοιχο όροφο.




Εύλογη απορία προκαλεί και η δήθεν άγνοια της Μ.Τ. για την υποβολή επίσημης καταγγελίας. Ενώ η ίδια δηλώνει 25 ετών, δεν έχει την παραμικρή εξοικείωση με την ύπαρξη Αστυνομικών Τμημάτων και Εισαγγελικών Αρχών. Ούτε καν γνώση κάποιου τοπικού φιλο-ζωικού σωματείου ή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (http://pansyn.org/?page_id=2). Η 'καταγγέλουσα' όμως ήξερε να αποστείλει το 'φωτογραφικό πειστήριο' τόσο στο Adespoto.gr όσο και σε διάφορα άλλα sites & blogs (όπως το Tragiko.net και το Freegossip.gr).




Το βασικότερο όμως στοιχείο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της 'καταγγέλουσας' είναι η ίδια η φωτογραφία. Εάν κάποιος θανατώνει αδέσποτα ή/και κατοικίδια ζώα, δεν τοποθετεί τα δέρματα σε σημείο δημόσιας θέας. Ειδικά εάν κατοικεί στην πολυπληθέστερη περιοχή της Αθήνας, όπου η δόμηση είναι τόσο πυκνή που οι πολυκατοικίες κυριολεκτικά απέχουν 5-6 μέτρα (πλάτος). Πόσω δε μάλλον να βρέθηκε άτομο που άπλωσε τις προβιές πάνω στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού (ώστε να είναι ευκολότερα εμφανείς λόγω του υπερυψωμένου σημείου) !  Επιπροσθέτως, οι υποτιθέμενες προβιές δεν θα χώραγαν στην εξαιρετικά μικρή (10-15 εκατοστά πλάτος) επιφάνεια της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού. Ακόμη και αν επρόκειτο για δέρματα από γάτες ή μικρόσωμες ράτσες σκύλων.


Αυτά που εικονίζονται λοιπόν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με δέρματα ζώων αλλά αποτελούν μία τραγικά ερασιτεχνική απόπειρα σκηνοθεσίας ενός σοκαριστικού γεγονότος. Με ιδιαίτερη άνεση έσπευσε η 'καταγγέλουσα' να κάνει λόγο για 'φάγωμα ζώων', όπως με ανάλογη ευκολία αναπαρήγαγαν την είδηση  ακροδεξιά / νεοναζιστικά  ιστολόγια με τίτλους περί 'Μεταναστών που τρώνε γάτες και σκύλους και λιάζουν τα δέρματα στο μπαλκόνι'.




Τέλος, ας εξετάσουμε την ορθογραφία της - επί της ουσίας, ανώνυμης - αναγνώστριας του Adespoto.gr.

Στην πρώτη πρόταση αναγράφει 'οπότε καταλαβαίνεται την αγάπη μου για αυτά τα πλάσματα', αντί του ορθού 'καταλαβαίνετε' (καθώς πρόκειται για ΄β πληθυντικό πρόσωπο).

Στη δεύτερη πρόταση αναγράφει 'στο κέντρο της αθήνας, στην Οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη αντίκρυσα ένα θέαμα', αντί των ορθών 'Αθήνας' και 'αντίκρισα' (καθώς τα μεν τοπωνύμια γράφονται με κεφαλαίο, το δε ρήμα είναι αντικρίζω).

Στις υπόλοιπες προτάσεις που απαρτίζουν την 'καταγγελία' απουσιάζουν συχνά-πυκνά ο τονισμός και τα κεφαλαία γράμματα, ενώ το 'και πιθανών και γατων' επιβεβαιώνει την αγραμματοσύνη του ατόμου που κρύβεται πίσω από την ηλεκτρονική επιστολή.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν (και) από το ρεσιτάλ ανορθογραφίας και, ενίοτε, έλλειψης   σύνταξης ?

Ότι πρόκειται για μέλος της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για άσκηση προπαγάνδας και προώθησης του φασισμού/ναζισμού. Τους τελευταίους μήνες έχουμε όλοι καταστεί μάρτυρες του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου των σύγχρονων Γερμανοτσολιάδων. Η αδυναμία διατύπωσης μίας ολοκληρωμένης, νοηματικά και γραμματικά/συντακτικά, πρότασης αποτελεί 'σήμα κατατεθέν' των νοσταλγών του Αδόλφου Χίτλερ.

Ακόμη και αν κάποιος υπέθετε ότι 'η καταγγέλουσα' τελούσε υπό ταραχή, εξαιτίας του 'αποτρόπαιου θεάματος', αυτό δεν αιτιολογεί τα λάθη επιπέδου Δημοτικού ούτε φυσικά τη διαδικτυακή δραστηριοποίησή της με παραλήπτες sites & blogs.


Κρίμα για το Adespoto.gr, που εξετέθη ανεπανόρθωτα με την αναπαραγωγή μίας αστήρικτης καταγγελίας. Παρά δε την υπόσχεση του Adespoto.gr ότι 'Θα σας κρατήσουμε ενήμερους.', πέντε ολόκληρες μέρες έπειτα της σχετικής ανάρτησης δεν έχει υπάρξει η παραμικρή  ενημέρωση / επικαιροποίηση.


Για όσους είναι πιο δύσπιστοι και από τον Απόστολο Θωμά (= ο Άπιστος Θωμάς της Καινής Διαθήκης), ιδού το  πρώτο σχόλιο κάτω από την εν λόγω ανάρτηση:
'#1 ΗΛΙΑΣ 05-04-2013 23:29 κολοπακιστανοι θα ειναι! να προωθηθεί στην Χ.Α παρακαλώ'




Μάλλον οι Χρυσαυγήτες ήταν σε αναμονή για τη δημοσίευση της 'είδησης' και δεν μπόρεσαν να κρύψουν την χαρά τους, μόλις διαπίστωσαν ότι κατόρθωσαν να κοροϊδέψουν το Adespoto.gr  Όντας ηλίθιοι από επιλογή, ενθουσιάστηκαν με την συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν ακόμη πιο βλάκες που αποτελούν (έστω και άθελά τους) εργαλεία γκαιμπελίστικης προπαγάνδας...

5 σχόλια:

  1. Αχεμμμ.... όταν μιλάς μόνος ξέρω, είναι κάπως περίεργο. Μερικές φορές όμως μας αφήνουν να μιλάμε μόνοι από σεβασμό... επειδή τα λέμε τόσο καλά και ολοκληρωμένα που δε χρειάζεται να συμπληρωθεί ή να περάσει από κριτική τπτ απολύτως.

    Εν κατακλείδι, πού πήγες; :( γιατί σταμάτησες να γράφεις; αναμένω στο ακουστικό μου... φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά (ή ενήλικες-χα !), γιατί σταματήσατε να γράφετε ; Το μπλοκ σας, μόλις πρόσφατα πήρα χαμπάρι την ύπαρξη του και χάρηκα δεόντως με τις αναρτήσεις σας . Του ως άνωθι άρθρου το σκεπτικό, ... από το στόμα μου το πήρατε (που λέει ο λόγος) . Εν πάση περιπτώσει, ήμουν σίγουρος, ότι "φτιάχτηκε" για σπέκουλα, αυτή η είδηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ SERLOK ΧΟΛΜΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙΣ ΣΕ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ Η ΑΡΤHΡΟΓΡΑΦIA ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΖΕΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΝ ΞΥΡΙΣΜΕΝΟΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΑΦΙΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΑΣ ΚΑΤΙΝΑΣ ΜΟΝΟ ΘΟΛΩΜΑ ΦΕΡΝΕΙ .
      ΦΙΛΙΚΑ

      Διαγραφή
  3. Επαγγελματικός Οδηγός Ελλάδος eodigos. Για όλα τα επαγγέλματα και για θέσεις εργασίας απο επαγγελματίες και ιδιώτες. eodigos ο Δικό σου οδηγός

    Επαγγελματικός Οδηγός Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή