Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - EUROBANK - MONEYPEDIA

 Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκαινίασε, σε συνεργασία με την Eurobank (δηλαδή με χρηματοδότηση του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου),τον ιστότοπο Moneypedia (http://www.moneypedia.gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B7.aspx). Η πρωτοβουλία αφορά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο το site, 'την επιμόρφωση των νέων πάνω σε βασικές οικονομικές αρχές, τη σωστή οικονομική διαχείριση αλλά και πρακτικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους'.


Στην πραγματικότητα ο ιστότοπος δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε φοιτητής ή εν γένει χρήστης του διαδικτύου να πληροφορηθεί από ήδη υπάρχουσες πηγές. Δεν ξεχωρίζει ούτε από πλευρά πρωτοπορίας ούτε από άποψη λειτουργικότητας, πόσω δε μάλλον όσον αφορά την παροχή εξειδικευμένης γνώσης.


Ποια λειτουργία λοιπόν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα το Moneypedia.gr? Είναι απλό. Αποτελεί μία διαδικτυακή διαφήμιση μιας ιδιωτικής τράπεζας, της Eurobank. Δεν έχει να κάνει με γνώση, ήθος, αλήθεια, παιδεία. Έχει να κάνει αποκλειστικά με marketing, ήτοι με προώθηση τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.


Το επόμενο ερώτημα που ανακύπτει αβίαστα είναι τί οφέλη απεκόμισε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - η πάλαι ποτέ Α.Σ.Ο.Ε.Ε. - από το 'δανεισμό' του ονόματός του στο όλο εγχείρημα? Μήπως υπήρξαν οικονομικά οφέλη για μεμονωμένα άτομα του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού?


Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μακρά παράδοση στη διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα. Είθισται να 'συνεργάζεται' με (πολυεθνικές ως επί το πλείστον) επιχειρήσεις, αποστέλλοντας φοιτητές για απόκτηση εμπειρίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, εφ'όσον πρόκειται για αμοιβόμενη πρακτική άσκηση - κατά τα πρότυπα και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο ότι η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έχει 'επεκτείνει' τον θεσμό και σε αμισθί πρακτική, προκειμένου για μη  τεταρτοετείς/τελειόφοιτους  φοιτητές.


Με διάρκεια από 3 έως 6 μήνες, οι εταιρείες δίνουν την 'ευκαιρία' στον εαυτό τους να έχουν δωρεάν εργατικό προσωπικό! Πρόκειται για μία ομολογουμένως κοινωνική και ανθρωπιστική συνεισφορά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών! Ας την θαυμάσουμε...


Και μετά αναρωτιούνται για τις κινητοποιήσεις και τα συνθήματα που αναγράφουν στην πρόσοψη και το εσωτερικό του κτιρίου όσοι φοιτητές πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και τον αριστερό χώρο αλλά και τη γενικότερη απαξίωση που αισθάνονται οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τους καθηγητές τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου