Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η EUROVISION ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.


Αν η κατάσταση δεν ήταν τραγική, η εν λόγω είδηση θα προκαλούσε θυμηδία. Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αιτείται από τη Δημόσια Τηλεόραση να μην λάβει μέρος στη διοργάνωση της Eurovision.


Το πλήρες κείμενο, διαθέσιμο ηλεκτρονικά στον επίσημο ιστότοπο της ΔΗΜ.ΑΡ. (http://www.dimokratikiaristera.gr/epikairotita/katalogos-deltion-graf-typou/4281-anakoinosi-tou-tomea-politismoy-tis-dimar-gia-tin-eurovision), αναφέρει τα εξής:
'Η ΕΡΤ οφείλει να μην λάβει μέρος στη διοργάνωση της Eurovision. Αυτό θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, ότι ο Ελληνικός λαός απέχει από διοργανώσεις επιδεικτικής χλιδής.'



Ας διευκρινίσουμε ότι θεωρούμε αυτονόητη, πρωτίστως ως πολίτες και δευτερευόντως ως δημοσιογράφοι, την μη συμμετοχή της Ελλάδας στο 'πανηγύρι κακογουστιάς' της Eurovision. Σε εποχή οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με τις προοπτικές της Ελλάδας να είναι ακόμη αβέβαιες, η αποδέσμευση κρατικών κονδυλίων για αμφιβόλου αισθητικής θεάματα είναι μία αδικαιολόγητη σπατάλη. Προσβολή προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Πρόκληση προς κάθε σκεπτόμενο πολίτη-ψηφοφόρο.


Απορία όμως προκαλεί η επιλεκτική ευαισθησία της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως αυτή αποτυπώνεται στην 'ηχηρή' σιωπή των στελεχών της και του Προέδρου της απέναντι στην φτωχοποίηση των κατοίκων της Ελλάδας. Πέραν της μηχανικής επανάληψης αόριστων προεκλογικής υφής συνθημάτων περί 'ισοδύναμων μέτρων', 'ανάπτυξης' και 'κοινωνικής δικαιοσύνης', ουδεμία έμπρακτη πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από τη δήθεν 'υπεύθυνη κυβερνώσα Αριστερά'. Καμία κριτική, πόσω δε μάλλον αυτοκριτική, για την υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου.


Κατανοούμε πως η εξουσία, έστω και ως 'δεκανίκι' του δικομματισμού, ήταν αυτοσκοπός για τον Φώτη Κουβέλη. Η συμπεριφορά του δεν σχετίζεται με την Αριστερά ή με τη Δεξιά. Η στάση του δεν επιδέχεται πολιτικής/ιδεολογικής ερμηνείας. Η προσωπική φιλοδοξία, δηλαδή το ατομικό συμφέρον, καθοδηγεί τις αποφάσεις του δήθεν ήπιου πολιτικού ανδρός. Μία ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου του ΠΑΣΟΚ.


Με 25% επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, με 30% του πληθυσμού να διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας, με πρωτοφανή αύξηση των αυτοκτονιών και του αριθμού των αστέγων, με την κατάθλιψη και τα συναφή ψυχικά νοσήματα να προσβάλλουν ανηλίκους-ενηλίκους. Εν μέσω ενός πολύπλευρου δράματος, αποτελούμενου από ανείπωτες προσωπικές τραγωδίες, η Δημοκρατική Αριστερά εξαντλεί τον πολιτικό της λόγο στο θέμα της Eurovision. Ηλιθιότητα ή σκοπιμότητα? Κατά πάσα πιθανότητα ένας συνδιασμός και των δύο.


Άλλωστε πώς γίνεται να στηλιτεύσεις μία καταστροφική διακυβέρνηση, όταν αποτελείς μέρος του προβλήματος? Θα ήταν σαν ένας εγκληματίας να κατέδιδε τον ίδιο του τον εαυτό. Σπάνια κάποιος άνθρωπος έχει το θάρρος και την ειλικρίνεια να παραδεχθεί δημόσια την ενοχή του. Προϋποθέτει ήθος και παιδεία. Ιδιότητες που απουσιάζουν τόσο από τον Φώτη Κουβέλη όσο και - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - από τους υποτακτικούς του. Αρκούνται αφ'ενός στην ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και συγχαρητηρίων με τους κυβερνητικούς εταίρους τους κι αφ'ετέρου στην λεκτική καταδίκη οποιασδήποτε αντιμνημονιακής πρότασης.


Απόδειξη της γελοιότητος της παρέμβασης της ΔΗΜ.ΑΡ., αναφορικά με την Eurovision, είναι το γεγονός ότι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Εάν ο Φώτης Κουβέλης επιθυμούσε ουσιαστικά - και όχι χάριν εντυπωσιασμού - την εξοικονόμηση χρημάτων από τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης, θα μπορούσε να συννενοηθεί απευθείας με τον ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά ή με τον αρμόδιο Υπουργό της συγκυβέρνησης. Ίσως θα έπρεπε να θυμίσει στον Σίμο Κεδίκογλου το σκάνδαλο με το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων στην ΕΡΤ... Αλλά μάλλον είναι ευχαριστημένος με το 'μερίδιο' της ΔΗΜ.ΑΡ. στις ρουσφετολογικές προσλήψεις.


Δυστυχώς για τον φιλόδοξο 'Καρατζαφέρη της Αριστεράς', η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι η 'υπεύθυνη κυβερνώσα Αριστερά' αλλά το 'αριστερό αρχίδι της φιλο-μνημονιακής συγκυβέρνησης'. Στις επερχόμενες εκλογές θα έχει την ανάλογη κατάληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου