Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.


Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ προέβαλλε πρόσφατα  ένα ντοκυμαντέρ/μία έρευνα  για την Υπόθεση Βατοπεδίου, δηλαδή την ανταλλαγή εκτάσεων γης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, και της εν Αγίω Όρος ευρισκομένης Μονής Βατοπεδίου.


Στο εν λόγω ντοκυμαντέρ κυριάρχησε η θέση ότι δεν υπήρξε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την συναλλαγή (την οποία διεκπεραίωσε η Κατερίνα Πελέκη, συμβολαιογράφος και σύζυγος του τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιου Βουλγαράκη). Υποστηρίχθηκε εν ολίγοις ότι δεν συνέβη το περιβόητο 'σκάνδαλο' και μάλιστα υπαινίχθηκε ότι 'κατασκευάστηκε' και  δημοσιοποιήθηκε ένα ανύπαρκτο θέμα, με πρωτεργάτη τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, λόγω νομικών κωλυμάτων και ελέγχων που αντιμετώπιζε ο τότε ιδιοκτήτης του Δημήτρης Κοντομηνάς εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας/Κώστα Καραμανλή. Δεν δόθηκαν εντούτοις απαντήσεις στο λόγο που όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ - πλην όσων ανήκαν στον εφοπλιστή Ιωάννη Αλαφούζο - ομοίως αναπαρήγαγαν την είδηση και διεξήγαγαν δημοσιογραφική έρευνα.


Του πολύωρου 'αφιερώματος' του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, είχαν προηγηθεί (ήδη από το 2010) άρθρα στην εφημερίδα 'Καθημερινή' του Ομίλου Αλαφούζου αλλά και επί του ιδίου θέματος ειδήσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.


Επιπλέον, σημειώθηκε 'διασπορά' των θέσεων των ΜΜΕ ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Ιωάννη Αλαφούζου (ΣΚΑΪ, Καθημερινή κλπ) από εργαζομένους-δημοσιογράφους του Ομίλου σε (ως επί το πλείστον νεο-φιλελεύθερα = μνημονιακά) ιστολόγια και ιστοτόπους, 'ενημερωτικού' χαρακτήρα. Η πιο αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι του Θάνου Δημάδη, ο οποίος εκτός από ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, είναι συνεργάτης του Protagon.gr (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.authors&id=79), του Ellispoint.gr (http://ellispoint.gr/index.php?option=com_cv&userid=114) και του MediaSoup.gr (http://www.mediasoup.gr/node/18183).



Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όμιλος Αλαφούζου έλαβε την άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή (2004-2009) και έναντι 'πινακίου φακής'. Επίσης, στα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των δύο θητειών Καραμανλή (υπόθεση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, Υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών, Υπόθεση 'κουμπάρων-Καρτέλ Γάλακτος', υπόθεση 'Ζαχόπουλου', υπόθεση Βατοπεδίου, υπόθεση Siemens/εξόδου Χριστοφοράκου από την Ελλάδα), τα ΜΜΕ του κ. Αλαφούζου είχαν επισταμένως ως κυρίαρχο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στο εξώφυλλο της Καθημερινής άσχετα γεγονότα (από τους τομείς του περιβάλλοντος και της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας). Τέλος, αξιόλογες ήταν οι απολαβές των προαναφερθέντων ΜΜΕ όσον αφορά την κρατική διαφημιστική δαπάνη.


Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, ας εξετάσουμε την ανακοίνωση του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. (http://www.laos.gr/pressroom.asp?pagenum=3&year=&MONTHS=) με ημερομηνία 01/12/2011 και ας εντοπίσουμε τυχόν συγκλίσεις/ομοιότητες. Η ανακοίνωση του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη αναφέρει: 
'Ο Ηγούμενος ΕΦΡΑΙΜ τίμησε την Ελλάδα στη Ρωσία περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα ανεξαρτήτως ιδιότητας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση του Προέδρου ΠΟΥΤΙΝ λέει πολλά. Γι΄ άλλη μια φορά το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, το ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ στη δίνη της Διεθνούς απαξίωσης τη χώρα. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται όλους τους Έλληνες ενωμένους, δυνατούς και διαθέσιμους για τη σωτηρία της Πατρίδος. Δεν είναι η ώρα για ακραίες προδικαστικές φυλακίσεις όταν μάλιστα εξασφαλίζεται η παραμονή του κατηγορουμένου στη χώρα, πολλώ δε μάλλον όταν οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν βρήκαν ικανά στοιχεία απάτης για να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους αντισυμβαλλόμενους πολιτικούς.
Νόμιμον; Ναι. Ηθικόν; Όχι. Δίκαιον; Ελέγχεται. Εθνικώς επιζήμιον; Βεβαίως.'.







Δηλαδή, το ΛΑ.Ο.Σ. κάνει υποδείξεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αφού πρώτα εξυμνεί τον ηγούμενο Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου. Καταλήγει με την υιοθέτηση της άποψης ότι ο ιερωμένος  έπραξε νόμιμα. Αλλά επειδή ο συντάκτης του δελτίου τύπου δεν γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά, και συγκεκριμένα τις ταυτόσημες (νομοθετικά/δικαστικά) έννοιες 'νόμιμον' & 'δίκαιον', προβαίνει στην αυτοαναιρούμενη τελευταία πρόταση.





Πρόκειται για το μόνο πολιτικό κόμμα που εξέδωσε δελτίο τύπου, όπως και ο Όμιλος Αλαφούζου είναι οι μόνες επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ που προβάλλουν ως μη-σκάνδαλο την υπόθεση Βατοπεδίου. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία, που βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών διαπλοκής, δεν τοποθετήθηκε δημόσια. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου