Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Kariera.gr - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς? Τις επαναλαμβανόμενες αγγελίες από την ίδια εταιρεία για τις ίδιες θέσεις, τους ψευδεπίγραφους τίτλους, την ύπαρξη αγγελιών από εταιρείες δίχως επωνυμία, την μη επικαιροποίηση των ήδη υπαρχουσών αγγελιών (με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επί μήνες)?


Αυτό το χάλι συμβαίνει εδώ και χρόνια και το πιο αξιοπερίεργο είναι που δεν έχει βρεθεί Έλληνας Εισαγγελέας να επιληφθεί του θέματος. Ή ίσως δεν είναι αξιοπερίεργο, κρίνοντας από την άναρχη αγορά εργασίας στην Ελλάδα, όπου ο μόνος 'θεσμός' που λειτουργεί είναι η 'μαύρη' εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, η μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, οι καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις.


Ορίστε μερικά παραδείγματα από το Kariera.gr (http://www.kariera.gr/).


Αγγελία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion, η οποία έχει δημοσιευθεί τουλάχιστον από τις 28 Νοεμβρίου 2011 και αφορά τηλεφωνική συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Η αγγελία δεν αποσαφηνίζει τις διαθέσιμες θέσεις. Αναφέρει απλώς ότι η εταιρεία έχει 30 τέτοιες θέσεις, εκ των οποίων λογικά ελάχιστες θα είναι κενές, μιας και η εταιρεία δεν γίνεται να διενεργεί δημοσκοπήσεις δίχως υπαλλήλους. Έναν σχεδόν μήνα μετά, Παραμονή Χριστουγέννων 2011, η αγγελία εξακολουθεί να είναι 'ενεργή' στο Kariera.gr.  Η Opinion δεν κατόρθωσε να βρει υποψήφιους εργαζομένους στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία επισήμως στο 17% (και ανεπισήμως σε άνω του 25%) !  Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν?


Η κτηματομεσιτική εταιρεία REMAX υπόσχεται κέρδη 5 000 ευρώ μηνιαίως και άνω των 60 000 ευρώ ετησίως σε όποιον είναι αρκετά ΗΛΙΘΙΟΣ για να 'τσιμπήσει'. Με την αγορά ακινήτων να έχει καταρρεύσει και την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να βασίζεται όλο και περισσότερο στις πενιχρές αποταμιεύσεις τους για να συμπληρώσουν τα μηνιαία έξοδα διαβίωσής τους. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία δεν προσφέρει ελάχιστο βασικό μισθό και ασφάλιση.

Η όποια αμοιβή εξαρτάται από το εάν θα επιτευχθεί πώληση. Εάν δεν συμβεί - που είναι και το πιθανότερο - ο υποψήφιος εργαζόμενος των 60 000 ευρώ ετησίως καταλήγει να έχει ξοδέψει προσωπικό χρόνο αλλά και χρήμα (λόγω μετακινήσεων, επικοινωνίας με πελάτες κλπ) δίχως αντίκρισμα. Όχι μόνον εργάζεσαι δωρεάν αλλά ο κόπος και η προσπάθειά σου σε αφήνουν φτωχότερο απ'όταν ξεκίνησες !



Το ενεχυροδανειστήριο/κατάστημα αγοράς πολυτίμων μετάλλων (= η τελευταία μόδα εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και αναγκάζονται να πωλήσουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους) The Gold Company ενδιαφέρεται να προσλάβει υπάλληλο-μπροστάρη (μη τυχόν γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ) καθώς επίσης και μελλοντικούς συνεργάτες για την εκτιμώμενη επέκταση δραστηριοτήτων στο σύνολο της Αττικής. Προσέξτε την έμφαση στην καλή γνώση Αγγλικών. Ακόμη και η αγγελία είναι στα αγγλικά. Για κατάστημα αγοράς χρυσού (και δευτερευόντως λοιπών ευγενών μετάλλων) που ανοίγει στην Ελλάδα, το προφανές προσόν του υποψηφίου εργαζομένου δεν θα έπρεπε να είναι η γνώση ξένης γλώσσας. Εκτός εάν συνηθίζουν να προσέρχονται τουρίστες στα ενεχυροδανειστήρια, είτε για να αγοράσουν είτε για να εκποιήσουν?! Ο δε ιστότοπός τους είναι στα ελληνικά !  Μπέρδεμα... Αυτό πάντως που είναι ξεκάθαρο είναι η ακόλουθη 'ενημέρωση' που αναγράφεται στο site τους (http://www.thegoldcompany.gr/process/): 'Αγοράζουμε αντικείμενα των οποίων η αξία εξαρτάται από την περιεκτικότητά τους σε πλατίνα, ασήμι και χρυσό και δεν βασίζεται στη λιανική τιμή του αντικειμένου.Όσο το αντικείμενο είναι γνήσιο ασήμι, χρυσό ή πλατίνα θα αγοράσουμε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:Δαχτυλίδια, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Αλυσίδες, Χρυσά δόντια, Χρυσά νομίσματα, Ρολόγια. Οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα από χρυσό, ασήμι ή αντικείμενα από πλατίνα'.  Δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει το πόσο περίτεχνο είναι ένα αντικείμενο αλλά η αναλογία πολυτίμων μετάλλων που περιέχει !  Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερη αξιολόγηση του αντικειμένου και αγορά του έναντι 'πινακίου φακής'.


Η εταιρεία InfoCell είναι τυπικό παράδειγμα επιχείρησης τηλεφωνικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Δηλαδή λειτουργεί ως μεσάζοντας για άλλες εταιρείες που επιθυμούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και δίνουν την εργολαβία σε τρίτους. Προσέξτε πόσες παράλληλες αγγελίες 'τρέχει' η InfoCell. Έχουμε ξαναπαρουσιάσει τον τρόπο που εκμεταλλεύονται παρόμοιες εταιρείες τους ανέργους. Εν συντομία, τους ζητούν διήμερη πρακτική άσκηση/'εκπαίδευση'  προτού τους προσλάβουν και, εφ'όσον δεν κατορθώσουν στις δύο αυτές ημέρες να 'κλείσουν' έναν συγκεκριμένο αριθμό  νέων συμβολαίων, μετέπειτα τους αποδεσμεύουν (δεν πρόκειται για απόλυση αφού δεν έχουν προσληφθεί επισήμως). Συνεχής ανακύκλωση ανθρώπων/υποψήφιων εργαζομένων ωσάν να είναι αναλώσιμα υλικά.


Τελευταίο παράδειγμα. Ανώνυμη εκδοτική εταιρεία ενδιαφέρεται να προσλάβει υπάλληλο, δήθεν για 'γραμματειακή υποστήριξη/εξυπηρέτηση πελατών'. Αλλά στα απαιτούμενα προσόντα αναγράφεται η κατοχή μηχανής αλλά και διπλώματος αυτοκινήτου. Συνεπώς ψάχνουν στην πραγματικότητα για 'υπάλληλο εξωτερικών εργασιών'. Ψευδής και παραπλανητικός τίτλος που βέβαια δεν εμποδίζει το Kariera.gr από το να τον φιλοξενήσει.

1 σχόλιο:

  1. Αν και παλιό το ποστ, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ίδια και σήμερα, αν όχι και χειρότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή