Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ο 'ΕΚΔΟΤΗΣ' ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ & ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ

Μετά την σύντομη τηλεοπτική πορεία στον Alpha, όπου παρουσίαζε την εκπομπή 'Εικόνες' (= μία φθηνή απομίμηση των ταξιδιωτικών ντοκυμαντέρ του Lonely Planet), ο Τάσος Δούσης ανακάλυψε έναν πιο εύκολο τρόπο να κερδίζει χρήματα.


Μέσω της εταιρείας που ίδρυσε το 2004 με την επωνυμία 'STORY Ε.Ε.' (όπως ο ίδιος δηλώνει στο site Travelstyle.gr, http://travelstyle.gr/portal/gr/about.php) ή 'DOUSISCOM' (όπως πάλι ο ίδιος αναγράφει στο site Athens Magazine, http://www.athensmagazine.gr/portal/text/about), η οποία εκδίδει περιοδικά πανελλήνιας (ICONS Traveller's) και τοπικής (Athens Magazine, Magazine Mykonos, Magazine Thessaloniki κλπ) κυκλοφορίας αλλά και διαχειρίζεται τους προαναφερθέντες  ιστοτόπους / ηλεκτρονικά περιοδικά, ο κ. Δούσης εκμεταλλεύεται την απελπισία των άνεργων νέων προκειμένου να παριστάνει τον επιχειρηματία.


Συγκεκριμένα δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 μήνες) αγγελίες εργασίας, αναζητώντας νέους δημοσιογράφους και συντάκτες. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης τους εξηγεί τις δυσκολίες της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας και, μετά από ένα μακρύ λογύδριο περί των εννοιών της δημοσιογραφίας και της εργασίας αλλά και μία αυτοβιογραφική 'πονεμένη' αναδρομή, τους 'προσλαμβάνει' δοκιμαστικά!


Μόνον που προσλαμβάνει αποκλειστικά 'δοκιμαστικά'. Η εταιρεία λειτουργεί με έναν μικρό πυρήνα μονίμων εργαζομένων - αναγκαίο άλλωστε για λόγους διαχείρισης (πχ. λογιστήριο, αρχισυνταξία) - και με συνεχή ανακύκλωση των υπολοίπων. Ανάλογη δηλαδή τακτική με αυτήν που εφαρμόζεται στις εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων/ενημέρωσης (βλ. παλαιότερη ανάρτηση στο link http://skandaloblog.blogspot.com/2011/11/blog-post_06.html).


Επίσης οι συνθήκες εργασίας διαφέρουν αισθητά από τις  αναμενόμενες / περιγραφόμενες, καθώς το ωράριο κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ωρών, ενώ οι εργαζόμενοι καταγράφονται από κάμερες. Όταν ο νέος εργαζόμενος/πειραματόζωο ξυπνήσει και διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, τότε η εργοδοσία ανταπαντά πως δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα μαθητείας. Εφ'όσον συνήθως δεν υφίσταται έγγραφο πρόσληψης ούτε δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, ο απλήρωτος εργαζόμενος απλώς αποχωρεί και η αγγελία της 'DOUSISCOM' επαναδημοσιεύεται προς αναζήτηση άλλου κορόιδου.


Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι πρόκειται είτε για περιστασιακό γεγονός είτε για προσπάθεια κατασυκοφάντησης του κ. Δούση από μεμονωμένο πικραμένο πρώην εργαζόμενο. Όμως οι πρώτες δημόσιες καταγγελίες για το 'πρωτοποριακό εργασιακό σύστημα' της 'DOUSISCOM' ανάγονται στον Φεβρουάριο του 2009. Σχεδόν έναν χρόνο πριν γίνει πλήρως αισθητή η διεθνής οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Διαβάστε σχετικά στα blogs 'ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ' (http://katalipsiesiea.blogspot.com/2009/02/icons-travellers.html) & 'Άνεργοι Δημοσιογράφοι' (http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2009/02/rolex.html).


Μάλιστα τότε ο κ. Δούσης είχε το θράσος να αντικρούσει τις καταγγελίες ως ψευδείς, αναρτώντας στο προσωπικό του ιστολόγιο 'Δελτίο Τύπου' που δήθεν συνέταξαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της επιχείρησής του (http://dousis.blogspot.com/2009/02/blog-post_18.html). Το ότι πρόκειται για ανακοίνωση του ίδιου του Δούση φαίνεται ξεκάθαρα από την πρώτη παράγραφο του 'Δελτίου Τύπου', η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:
'Από τις αρχές του Φεβρουαρίου γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και απίστευτης επίθεσης προπηλακισμού και στιγματισμού από οργανωμένα τάγματα χαφιέδων, «κουκουλοφόρων» και ανώνυμων «συνδικαλιστών» απέναντι στους εργαζόμενους του Traveller’s ICONS και του εκδότη μας Τάσου Δούση.'


Αν το κείμενο είχε συνταχθεί από δημοσιογράφους, θα αποκαλούσαν τον Τάσο Δούση 'εργοδότη' και όχι 'εκδότη μας'. Εκτός εάν οι εργαζόμενοι είναι τα άψυχα περιοδικά ή αισθάνονται ιερόδουλες που εκδίδονται !!!

Μάλιστα εάν προσέξετε την σκαναρισμένη σελίδα του 'Δελτίου Τύπου' με τις υπογραφές των εργαζομένων στη 'DOUSISCOM', εύκολα θα διαπιστώσετε πως πολλές υπογραφές παρουσιάζουν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα !



Η νέα καταγγελία συνέβη πριν λίγες ημέρες (16/02/2012) και μπορείτε να την αναγνώσετε στο blog 'Άνεργοι Δημοσιογράφοι' (http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2012/02/blog-post_3094.html).



Προφανώς οι μέθοδοι του κ. Δούση είναι αποδοτικές επειδή ήδη έχει αρχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του με έκδοση μονοθεματικών βιβλίων μαγειρικής-βοτάνων καθώς και του περιοδικού Tv24 (βλ. Dousiscom, http://www.dousiscom.gr/).

1 σχόλιο:

  1. Επειδή έχω υπάρξει θύμα ίδιων και χειρότερων πρακτικών από δήθεν τέτοιους επιχειρηματίες, όχι μόνο πρέπει να καταγγελθεί δημόσια για να γνωρίζει ο κόσμος τα λαμόγια που λυμαίνονται την Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει νομοθέτηση αντιμετώπισης ανάλογων εργοδοτικών συμπεριφορών. Να επισημάνουμε ότι είναι ένας από τους πολλούς. Για αυτό ας μην κοκορεύεται, μέχρι να ξεσκεπαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή