Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 1,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.




Ο Παντελής Καψής, Υπουργός Επικρατείας & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. με Πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο, αποφάσισε να επιχορηγήσει με 1,8 εκατομμύρια ευρώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).





Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν εντάσσεται ούτε στον στενό ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας). Αντιθέτως αποτελεί Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.)  εμπορικού/κερδοσκοπικού  χαρακτήρα. Το προσωπικό του ανέρχεται σε 301 άτομα (http://www.amna.gr/plain.php?id=104), με την πλειοψηφία να φέρει τη δημοσιογραφική ιδιότητα.



Ο ιστότοπος του ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.amna.gr/index1.php) είναι ένα εξαιρετικά δύσχρηστο συνονθύλευμα ειδήσεων που υποτίθεται ότι συλλέγονται από τους δημοσιογράφους που απασχολεί, ενώ στην πραγματικότητα αναδημοσιεύονται από ποικίλες άλλες πηγές επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής ενημέρωσης. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά με τα κατεξοχήν ειδησεογραφικά δίκτυα Δύσης (πχ. BBC, Reuters, Assosciated Press) και Ανατολής (πχ. Xinhua, Al Jazeera). Προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του, ο διαδικτυακός τόπος του ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλοξενεί διαφημίσεις έτερων επιχειρηματικών ομίλων & ιδιωτικών εταιρειών (με προεξάρχοντες την Εθνική Τράπεζα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Τράπεζα Πειραιώς και την φαρμακευτική Novartis του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη του γνωστού σκανδάλου της Proton Bank). Η φθήνια και η νοοτροπία αρπαχτής διαπιστώνεται και από την συμπερίληψη διαφημίσεων μέσω του προγράμματος Google AdSense.



Πού λοιπόν εισέρχεται το κράτος και για ποιο λόγο σπαταλάει χρήματα σε ένα μη κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο?



Όπως μας πληροφορεί η ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.amna.gr/plain.php?id=317, το ΑΠΕ συστάθηκε το 1905, μέσω της εξαγοράς από το Ελληνικό Δημόσιο του ιδιωτικού 'Τηλεγραφικού Πρακτορείου Στεφανόπολι'. Η συνένωση με το ΜΠΕ (ιδρυθέν το 1991) πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερα μόλις έτη, ήτοι το 2008. Αν και ο επίσημος ιστότοπος δεν παρέχει περαιτέρω στοιχεία, η σχετική ανάρτηση στη 'Βικιπαίδεια' αναγράφει πως 'Αρχικά λειτούργησε ως ειδική υπηρεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών και στη συνέχεια υπάχθηκε στη συσταθείσα Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών μέχρι το 1994 όταν με το Π.Δ.150/1994 μετεβλήθη σε Ανώνυμη Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου' (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C_%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD).


Ακολουθώντας την ίδια τύχη με τη Δημόσια Τηλεόραση & Ραδιοφωνία, το ΑΠΕ-ΜΠΕ γιγαντώθηκε μέσω κομματικών προσλήψεων, έως ότου κατέστη άλλος ένας ζημιογόνος και παρασιτικός οργανισμός. Στο πλαίσιο της πελατειακής λογικής του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ & Νέα Δημοκρατία προσέλαβαν μαζικά υφιστάμενους  ή/και  επίδοξους ψηφοφόρους, όντας τα μόνα πολιτικά κόμματα που άσκησαν τη διακυβέρνηση της Ελλάδας καθ'όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι υπολογίσιμος αριθμός των δημοσιογράφων του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι στην πραγματικότητα διπλοθεσίτες. Η δεύτερη επαγγελματική τους υποχρέωση συνήθως αποτελεί την κύρια εργασία τους, με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να λειτουργεί  συμπληρωματικά / επικουρικά.  Ορισμένα παραδείγματα είναι οι παρακάτω:
1) Μιχάλης Μητσός (Πολιτική εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ' - Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Ά Αθήνας)
2) Σπύρος Γκουτζάνης (Πολιτική εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα' - Περιοδικό 'Fantomas')
3) Δημήτρης Κοτταρίδης (ΑΝΤ1)
4) Κατερίνα Βλαχοδήμου (Πολιτική εφημερίδα 'Απογευματινή' & Οικονομική εφημερίδα 'Express')
5) Κατερίνα Ρουμελιώτη (Γραφείο Τύπου Δήμου Βύρωνα - Σύμβουλος Τύπου επί Υπουργείας Εθνικής Άμυνας του Γεράσιμου Αρσένη)
6) Μιχάλης Κεφαλογιάννης (Mega)
7) Γιάννης Ντάσκας (Alpha, Ράδιο 9)
8) Κώστας Τομαράς (Πολιτική εφημερίδα 'ΕΘΝΟΣ')
9) Βασίλης Τσεκούρας (SBC TV)



Σε μία καθαρά συντεχνιακής λογικής ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εξέφρασε την αγανάκτησή της για την 'υπόθεση εργασίας προς εξέταση' της κοινοπραξίας συμβούλων του Δημοσίου 'Planet-Deloitte' περί κατάργησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Π.Ο.Ε.Σ.Υ., το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιτελεί σημαντικότατο ρόλο στην προαγωγή των εθνικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο και εν τη απουσία του δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα περιφερειακά ΜΜΕ και τα διάφορα sites και blogs (http://www.poesy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=848:2012-04-24-12-39-01&catid=32:news&Itemid=4).



Αν είναι δυνατόν ?!  Πόσο γελοίοι ή χονδρόπετσοι είναι για να μας πλασάρουν τέτοια παραμύθια ???   Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι ούτε μη κυβερνητική οργάνωση ούτε επίσημος κρατικός φορέας. Ούτε καν ερευνητικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών. Ασχολείται απλώς με αποδελτίωση τύπου και  αλίευση / αναδημοσίευση  ειδήσεων από διαδίκτυο και λοιπά ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δεν έχει την παραμικρή σχέση με (επίσημη ή ανεπίσημη) διπλωματία ή ομάδες επηρεασμού ξένων πολιτικών ηγεσιών (lobbying). Αρκεί να προσέξετε τις πρόσθετες γλώσσες, στις οποίες είναι διαθέσιμες οι ειδήσεις του. Πέραν της Αγγλικής και της Γαλλικής, απαντώνται Ρώσικα, Κινέζικα και Αλβανικά. Αλλά απουσιάζουν Αραβικά και Ισπανικά (ή, ακόμη, και Γερμανικά). Όσο για τον ισχυρισμό της Π.Ο.Ε.Σ.Υ. για εξάρτηση των blogs και των sites, αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Ουδείς σοβαρός επαγγελματίας του κλάδου μας θα απέδιδε τη βιωσιμότητα των blogs/sites στην συνέχιση λειτουργίας ενός οποιουδήποτε ειδησεογραφικού πρακτορείου. Σύμφωνα, τέλος, με την διαδικτυακή μηχανή μέτρησης επισκεψιμότητας Alexa (http://www.alexa.com/siteinfo/amna.gr), το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατατάσσεται 208ο στο σύνολο των sites που επισκέπτονται Έλληνες χρήστες, ενώ το 93% των επισκεπτών του προέρχονται από την Ελλάδα. Για τόση εθνική (πόσω δε μάλλον διεθνή) απήχηση ομιλούμε...



Σε αυτή την Ανώνυμη Εταιρεία λοιπόν επέλεξε ο κ. Παντελής Καψής να χαραμίσει 1,8 εκατομμύρια ευρώ από το καταχρεωμένο Ελληνικό Δημόσιο (ΑΔΑ = Β4ΠΠ6ΔΛ-ΗΩΠ, Αριθμός Πρωτοκόλλου 4478, http://et.diavgeia.gov.gr/f/ggk/ada/%CE%924%CE%A0%CE%A06%CE%94%CE%9B-%CE%97%CE%A9%CE%A0).



Για να πληρώνουμε την κάθε Φαίη Καραβίτη (σύζυγο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Δρούτσα) και την κάθε Αθηνά Καστρινάκη (κόρη του αυτοδιοικητικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Καστρινάκη) - όπως επίσης και τους/τις συναδέλφους τους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Λίγη ντροπή ρε λαμόγια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου