Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ, ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Καμαρώστε έναν 'Εθνοπατέρα'! Θαυμάστε έναν εκπρόσωπο των Ελλήνων πολιτών!


Ο λόγος περί του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (του Νομού Κορινθίας) Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος έσπευσε να αφήσει υπόνοιες για τον απεγνωσμένο συμπολίτη μας που έθεσε τέλος στη ζωή του στην Πλατεία Συντάγματος - ακριβώς απέναντι από τον υποτιθέμενο 'Ναό της Δημοκρατίας' (= δηλαδή το Κοινοβούλιο).Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής 'ΣΚΑΪ Τώρα', με παρουσιάστρια την Πόπη Τσαπανίδου, διεμήφθη ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου και του προσκεκλημένου Πάνου Μπεγλίτη (διαθέσιμος και στον προσωπικό ιστότοπο του κ. Μπεγλίτη, http://www.beglitis.gr/beglitis/press-office/deltia-typou/beglitis-aftoktonia-hlikivmenou-syntagma/):
'ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήθελε να αφήσει χρέη στα παιδιά του. Ακούγεται ότι είπε κάτι τέτοιο. 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είμαστε πολύ προσεκτικοί με σεβασμό απέναντι σε έναν συνάνθρωπο μας  που έφυγε κάτω από αυτές τις δραματικές συνθήκες, μέσα από ένα απονενοημένο διάβημα αφαίρεσης της ζωής του, αυτοκτονίας του. Πρέπει να είχε πολύ γενναιότητα και πολύ απελπισία συγχρόνως αυτός ο συνάνθρωπός μας για να βγάλει ένα όπλο και να αυτοκτονήσει. Στέκομαι με πολύ σεβασμό και νομίζω ότι ανάγκη είναι η σιωπή αυτή τη στιγμή, χωρίς την προσπάθεια να το διασυνδέσουμε με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Νομίζω ότι ο στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στους συνανθρώπους μας επιβάλλει να μείνουμε σε αυτό και εγώ θα μείνω σε αυτό. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλοί συνάνθρωποι μας που επιλέγουν να φύγουν από τη ζωή για να πάψουν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι πολλοί δυστυχώς. Τα στοιχεία, οι μελέτες, οι έρευνες δείχνουν… 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια αν θέλετε να το διευρύνουμε. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά κ. Μπεγλίτη? 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διαβάζω τα στοιχεία, ακούγοντας ψυχιάτρους, ψυχαναλυτές, επιστήμονες…  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσετε αυτό? Δεν πρέπει να βάλετε ένα δίχτυ ασφαλείας? 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πριν φτάσουμε σε αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις. Κάθε περίπτωση κουβαλάει το δικό της βάρος, τα δικά της αδιέξοδα. Κάθε οικογένεια έχει τα δικά της προβλήματα. Κανείς δεν γνωρίζει πώς έχει φτάσει σε αδιέξοδο ή σε χρεοκοπία κάθε οικογένεια. Μπορώ να σας πω πάρα πολλές περιπτώσεις και από το Νομό μου, την Κορινθία. Εγώ στέκομαι σε αυτό το ανθρώπινο. Το τραγικό. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Το αν είχε χρέη ή δεν είχε χρέη, αν τα έφαγαν τα παιδιά του, αν τα έφαγε ο ίδιος με το ο,τιδήποτε άλλο, σεβασμός σε αυτές τις περιπτώσεις.'


Συνεπώς ο Πάνος Μπεγλίτης, ενώ δεν γνώριζε προσωπικά τον δύστυχο 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό ούτε φάνηκε να έχει γνώση της επιστολής που εκείνος άφησε προκειμένου να εξηγήσει πρωτίστως στους συγγενείς του και δευτερευόντως στην κοινή γνώμη τα κίνητρα της τραγικής πράξης του, επιχείρησε αρχικά να αποσυνδέσει την αυτοκτονία από την οικονομική κρίση. Εφ'όσον η κρίση χρέους της Ελλάδας είναι κατ'αρχάς ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών που κυβέρνησαν τον τόπο, καθίσταται προφανής ο λόγος που ο κ. Μπεγλίτης (ως μέλος ενός εκ των δύο κομμάτων εξουσίας) επιθυμεί να αποπροσανατολίσει τον τηλεθεατή-πολίτη-ψηφοφόρο.


Εντούτοις, κατά τη λήξη της τοποθέτησής του, δεν διστάζει να αφήσει υπονοούμενα και έμμεσες αιχμές ως προς τον αυτόχειρα αλλά και κάθε παρόμοια περίπτωση. Άλλωστε στην Ελλάδα της Τρόικας και του Μνημονίου, τόσο οι αυτοκτονίες όσο και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί δραματικά (βλ. εφημερίδα 'Έθνος', http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63601823).Ο Πάνος Μπεγλίτης ξεκάθαρα υπέπεσε στο αδίκημα περιύβρισης νεκρού. Προστατεύεται βέβαια από την βουλευτική ασυλία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από τη νομική επίπτωση της πράξης του είναι η απαξιωτική αντίληψη που τρέφει για τους συμπατριώτες του. Η αίσθηση ανωτερότητας που αισθάνονται οι περισσότεροι πολιτικάντηδες απέναντι στο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου