Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΞΩΘΕΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Ο έξωθεν διορισμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, παρουσιάστηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ (ΣΚΑΪ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, MEGA, ΑΝΤ1, ΕΘΝΟΣ κλπ) ως ο 'Μεσσίας' που θα έσωζε την χώρα από την πτώχευση και την καταστροφή. Μετά τα αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα περί συμμόρφωσης ή χρεοκοπίας, ο Λουκάς Παπαδήμος προτάθηκε ως ο επαγγελματίας τεχνοκράτης, ο εκλεκτός των Βρυξελλών και των διεθνών οικονομικών κύκλων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον άμεμπτο χαρακτήρα του, στο ήθος και την εντιμότητά του, κατ'αντιδιαστολή με τους Έλληνες πολιτικάντηδες των κενών υποσχέσεων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων.



Τον Λουκά Παπαδήμο στήριξε εξαρχής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο ίδιος Κάρολος Παπούλιας που αρέσκεται να ενθυμίζει στον απλό λαό το αγωνιστικό του παρελθόν κατά των Γερμανών στο ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και να συστήνει κουράγιο και υπομονή, ενώ εξακολουθεί να αμοίβεται ετησίως με 277 χιλιάδες ευρώ (χώρια τα 'έξοδα παράστασης' ύψους 77 χιλιάδων ευρώ και τις δαπάνες ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τους υπαλλήλους της Προεδρίας).
Αναλυτικά οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας (για το 2010), όπως περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minfin.gr/budget/2010/proyp/PDFProyp/2.5.2.2.pdf.


Άλλοι άνθρωποι που βασανίστηκαν και αγωνίστηκαν τόσο κατά την κατοχή όσο και κατά την Χούντα των Συνταγματαρχών δεν 'διαφημίζουν' τις πράξεις τους, αφ'ενός από σεβασμό προς τους συνανθρώπους τους (και δευτερευόντως συναγωνιστές τους) που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα και αφ'ετέρου από αξιοπρέπεια προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι πραγματικά ανιδιοτελείς πράξεις δεν εξαργυρώνονται ούτε εμπορεύονται.



Επιστρέφοντας στα του Πρωθυπουργού, η εφημερίδα 'Η Αυγή' απεκάλυψε σε άρθρο της 25ης Δεκεμβρίου 2011 (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=659977) ότι ο κ. Παπαδήμος κράτησε κενή την καθηγητική του έδρα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.econ.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-d-e-p/alfabhtika/papadimos-loykas.html) για 13 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή σύνταξη.




Η καταγγελία έγινε επισήμως, από τον Γιάννη Βαρουφάκη, επίσης Καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://old.econ.uoa.gr/UA/content/gr/Folder.aspx?office=16&folder=248).






Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος τελικώς συνταξιοδοτήθηκε από Καθηγητής το 2011. Έχοντας διατελέσει Οικονομικός Σύμβουλος (1985-1993), Υποδιοικητής (Δεκέμβριος 1993 - Οκτώβριος 1994) και μετέπειτα Διοικητής (Οκτώβριος 1994 - Μάιος 2002) της Τραπέζης της Ελλάδος, ενδέχεται να έχει εξασφαλίσει και δεύτερη σύνταξη από το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Τραπέζης Ελλάδος (ΤΣΠ-ΤΕ), υπό την προϋπόθεση ότι δεν ήταν ασφαλισμένος οποιουδήποτε άλλου φορέα κύριας ασφάλισης κατά τη διάρκεια της θητείας του (http://www.ine.otoe.gr/UplDocs/ekdoseis/syntaksiodotiko/meros_prwto.pdf).






Επιπροσθέτως ήταν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάιος 2002 - Δεκέμβριος 2010), κατοχυρώνοντας ένα ακόμη συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, βάσει του άρθρου 11 του Κεφαλαίου 1 του Protocol on the Statute of the European System of Central Banks and of the European Central Bank (βλ. σχετικά 'The European Central Bank: The New European Leviathan?' των David J. Howarth & Peter H. Loedel, 2003, Palgrave Macmillan, Σελ. 193, διαθέσιμο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://books.google.gr/books?id=OVMTb6dBrZUC&pg=PA193&lpg=PA193&dq=DOES+ECB+GOVERNOR+COUNCIL+GETS+PENSION&source=bl&ots=P8Ju4QNnSo&sig=vnBQDSouMU-gEKzPEO6adu0x484&hl=el&sa=X&ei=6qYQT5TNF8yBtQaJ06hG&ved=0CDoQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false).


Άλλωστε, ανοικτό παραμένει το ερώτημα εάν ο κ. Παπαδήμος δύναται να διεκδικήσει πρωθυπουργική σύνταξη  (ή, ορθότερα, 'αποζημίωση') για την σύντομη θητεία του...






Πέραν των πολλαπλών συντάξεων που διαφοροποιούν την οικονομική κατάσταση του κ. Λουκά Παπαδήμου από την αντίστοιχη του μέσου Έλληνα πολίτη (πόσω δε μάλλον του μη προνομιούχου), ο Πρωθυπουργός της 'μεταβατικής κυβέρνησης' προκαλεί και με τις αποσπάσεις υπαλλήλων στο πρωθυπουργικό γραφείο.











Όπως απεκάλυψε το blog Fimotro (http://fimotro.blogspot.com/2012/01/blog-post_2225.html), ο κ. Παπαδήμος επέλεξε δύο εργοδηγούς από την Τράπεζα της Ελλάδος (όπου είχε θητεύσει) για την περαιτέρω επάνδρωση του πολιτικού του γραφείου! Σύμφωνα με το 'Ελληνικό Λεξικό' των εκδόσεων 'Τεγόπουλος-Φυτράκης' (1993, Σελ. 275) ως εργοδηγός ορίζεται ο 'επιστάτης τεχνικού έργου'. Τί σχέση έχει η προαναφερθείσα ειδικότητα με τα καθήκοντα και τις εργασίες του γραφείου του Πρωθυπουργού?!






Κατά τα άλλα ο κ. Παπαδήμος φροντίζει να μεταφέρει τις προτάσεις/απαιτήσεις της Τρόικας στους κοινωνικούς εταίρους ωσάν να είναι απεσταλμένος τους και όχι αρχηγός κυρίαρχου κράτους, ενώ με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι στις διμερείς διαπραγματεύσεις 'δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές' (τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς)...


Για το τέλος, φυλάξαμε μια ξεχωριστή φωτογραφία του κ. Παπαδήμου με εκλεκτή παρέα! Ναι, σωστά διακρίνατε. Είναι με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, τότε Υπουργό Αμύνης (με ειδικότητα στην παραγγελία γερμανικών υποβρυχίων - έστω και ελαττωματικών)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου