Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΚΑΪ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ...

Μέχρι πρώτινος ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός των συνεχών επαναλήψεων ντοκυμαντέρ ΄Β διαλογής των BBC και National Geographic αλλά και χαζο-αμερικάνικων σειρών που κανένα άλλο ελληνικό κανάλι δεν ενδιαφερόταν να αγοράσει/προβάλλει. Η τηλεθέαση ήταν 'άγνωστη έννοια', με τον ΣΚΑΪ να μην ξεπερνάει ούτε την κρατική/δημόσια τηλεόραση.




Θέλοντας να καθιερώσει ένα ενημερωτικό προφίλ και να προσελκύσει κοινό, άρχισε να κάνει στροφή σε εκπομπές μαγειρικής, μεσημεριανάδικα, δελτία ειδήσεων, εκπομπές δημοσιογραφικής έρευνας και πολιτικών αναλύσεων. Φυσικά ο κεντρικός άξονας της 'φθήνιας' στην κατάρτιση του προγράμματος δεν άλλαξε, με συνέπεια οι εκπομπές να είναι σοβαροφανείς ή εξ ολοκλήρου γελοίες, και αντί να βελτιωθεί η τηλεθέαση να συμπαρασύρει και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αλλά και την εφημερίδα 'Καθημερινή'.


Μαζεύοντας τον επί Νέας Δημοκρατίας διορισθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ-ΝΕΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, παρά τις σοβαρότατες καταγγελίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και ξεπουλήματος του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης, ο ΣΚΑΪ συνέχισε στην 'γραμμή' των πολιτικά ανώδυνων ρεπορτάζ για την προστασία του περιβάλλοντος.




Ο εφοπλιστής Ιωάννης Αλαφούζος δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τη Νέα Δημοκρατία που του μίσθωσε έναντι 'πινακίου φακής' την συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ. Εξ'άλλου το περιβάλλον είχε γίνει της μόδας και ήταν τσάμπα διαφήμιση εταιρικής ευθύνης. Όλη τη δουλειά την έκαναν οι πολίτες-εθελοντές και οι τοπικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις αλλά το όφελος το απεκόμιζε ο Όμιλος Αλαφούζου.


Ο κ. Παναγόπουλος έφερε μαζί του και έτερα ακριβοπληρωμένα στελέχη της ΕΡΤ-ΝΕΤ, όπως η Πόπη Τσαπανίδου, η Εύα Αντωνοπούλου και το διαβόητο (για τις ετήσιες απολαβές ύψους 360 000 ευρώ/έκαστος) δίδυμο Βασίλη Λυριτζή-Δημήτρη Οικονόμου. Φυσικά όλοι οι προαναφερθέντες δεν γινόταν να παραμείνουν στο κρατικό, εν όψει των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδος, της απασχόλησής τους ως συμβασιούχων (εξ ου και οι 'ειδικές' απολαβές) και της εισαγγελικής έρευνας για τις αμοιβές τους. Η μετάβασή τους όμως στον ΣΚΑΪ συνέβη με σαφώς υποδεέστερες αποδοχές.



Την ίδια περίπου περίοδο έλαβε τόπο και μία άλλη μεταγραφή - αυτή του εκλεκτού της Αμερικανικής Πρεσβείας Αλέξη Παπαχελά και των υφισταμένων του Τάσου Τέλλογλου και Σοφίας Παπαϊωάννου από το MEGA. Επίσης ο ΣΚΑΪ εγκαινίασε συνεργασία με νέους δημοσιογράφους-ανταποκριτές όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο φιλο-αμερικανός Θάνος Δημάδης. Όλα τα νέα στελέχη προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον δυναμικό των συντηρητικών Άρη Πορτοσάλτε, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Σίας Κοσιώνη και Πάσχου Mανδραβέλη. Παρά το πολυδιαφημισμένο των μεταγραφών, το πρόγραμμα του σταθμού κατέρρευσε. Ακόμη και ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ έχασε την πρώτη θέση για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια από τον Real FM του Νίκου Χατζηνικολάου, ενώ η 'Καθημερινή' ευρίσκεται σταθερά στην τρίτη (και ενίοτε τέταρτη θέση) από άποψη κυκλοφορίας, σε μία περίοδο που ιστορικές εφημερίδες (πχ. 'Ελευθεροτυπία') έχουν παύσει να εκδίδονται και συνεπώς να διεκδικούν μερίδιο αγοράς.


Η φιλομνημονιακή και κοινωνικά ανάλγητη στάση του Ομίλου Αλαφούζου είναι η βασική αιτία της κατάρρευσης της όποιας απήχησης είχε στην ελληνική κοινή γνώμη. Δευτερεύουσες αιτίες είναι αφ'ενός το τραγικό πρόγραμμα με την μονότονη και επιφανειακή ειδησεογραφία, τα ανακριβή ελληνικά ντοκυμαντέρ και τις αδιάφορες ξένες σειρές μυθοπλασίας και αφ'ετέρου η 'πρωτοτυπία' του Ομίλου ως των μόνων ΜΜΕ που εφαρμόζουν σταθερά απεργοσπαστικό μηχανισμό οποτεδήποτε πραγματοποιούνται πανελλαδικές απεργίες ή απεργίες των συναφών κλάδων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί).



Η εικόνα αυτή έχει γίνει πλέον αντιληπτή τόσο στους σοβαρούς επαγγελματίες του κλάδου - που αποφεύγουν την όποια συνεργασία με ΣΚΑΪ-Καθημερινή - όσο και στις διαφημιστικές εταιρείες που αρχικά απέτρεπαν τους πελάτες τους από το να διαφημίζονται στον Όμιλο Αλαφούζου, ενώ πλέον αυτός είναι όρος που θέτουν οι ίδιες οι εμπορικές επιχειρήσεις όταν προσέρχονται στις διαφημιστικές.



Η τελευταία 'πινελιά' στην αυτο-υπονόμευση του ΣΚΑΪ είναι η στροφή της ιδιοκτησίας του προς 'δημοσιογράφους' που τους είχε κυριολεκτικά ξεράσει το ίδιο το επάγγελμα (ή λειτούργημα, για τους πιο παλαιούς ή/και ρομαντικούς από εμάς). Αρχικά προσέλαβε το Γιώργο Αυτιά, γνωστό από την προϋπηρεσία του σε Alpha και Alter, και χθες ανακοίνωσε την πρόσληψη του Νίκου Ευαγγελάτου (http://www.skai.gr/news/greece/article/193118/o-nikos-euaggelatos-epistrefei-skai/#disqus_thread).



Και για τις δύο περιπτώσεις, τα σχόλια των λιγοστών ακροατών/τηλεθεατών/αναγνωστών των ΜΜΕ του Αλαφούζου ήταν από καυστικά έως εξευτελιστικά. Διαβάστε τα πιο πετυχημένα παρακάτω:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου