Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

Η κρίση του δικομματισμού αποκάλυψε αφ'ενός το σάπιο πολιτικό σύστημα που άσκησε τη διακυβέρνηση της χώρας καθ'όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο κι αφ'ετέρου τους διάφορους τυχάρπαστους καιροσκόπους που έσπευσαν να διεκδικήσουν το μηνιαίο εισόδημα και τα λοιπά προνόμια που συνεπάγεται η βουλευτική ιδιότητα.


Κοινή συνισταμένη των πρωτοεμφανιζόμενων ή μη πολιτικών σχηματισμών είναι η έλλειψη ολοκληρωμένου προγράμματος άσκησης της δημόσιας εξουσίας που διεκδικούν. Εξειδικεύονται σε μία επιμέρους κατηγορία πολιτικής, σε έναν αυστηρά περιορισμένο τομέα ευθύνης. Προφανώς και δεν ευελπιστούν να αναδειχθούν σε πλειοψηφική δύναμη ή μείζονα αντιπολίτευση. Οι φιλοδοξίες τους εξαντλούνται στην συμμετοχή σε κάποιου είδους κυβέρνηση συνεργασίας. Πρωτίστως όμως αποβλέπουν στη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση, εις υγείαν των κορόιδων που θα τους ψηφίσουν.


Το πιο γνωστό τέτοιο κόμμα είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι (http://blog.ecogreens.gr/). Μετά τον Μιχάλη Τρεμόπουλο (http://www.tremopoulos.eu/), ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2009 και έκτοτε αγνοείται τόσο η τύχη του όσο και η πολιτική του συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα, ήλθε η σειρά των 'υπαρχηγών' του κόμματος να υποβληθούν στη λαϊκή ετυμηγορία. Πρόκειται για την επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας, κα. Ιωάννα Κοντούλη, και τον επικεφαλήν του ψηφοδελτίου επικρατείας, κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο.


Το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα της 6 Μαΐου 2012, όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκέντρωσαν μόλις το 2,93% των ψήφων και συνεπώς δεν εισήλθαν στο Κοινοβούλιο (http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2012a/public/index.html#{%22cls%22:%22main%22,%22params%22:{}}), επέφερε γκρίνια και διχασμό. Προέκυψαν δύο συνιστώσες. Η μία αποτελείται από το αρχηγικό δίδυμο και όσα στελέχη συσπειρώθηκαν γύρω τους. Η δεύτερη από στελέχη που αποχώρησαν και προσφάτως ανακοίνωσαν την συστράτευσή τους με έτερο μικρό κόμμα.


Η ομάδα της κα. Κοντούλη και του κ. Παρασκευόπουλου εγκαινίασαν μία στρατηγική σφοδρής λεκτικής επίθεσης κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θεωρώντας πως από το συγκεκριμένο αριστερό κόμμα δύνανται να αλιεύσουν ψήφους. Επιστράτευσαν μάλιστα μία δήλωση του Γερμανού αριστερού/οικολόγου Daniel Cohn-Bendit, επικεφαλήν των Ευρωπαίων Πρασίνων, ο οποίος αποκάλεσε το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 'ψέμα', 'εντελώς ηλίθιο' και 'τρέλα' (βλ. Skai.gr, http://www.skai.gr/news/politics/article/203780/epithesi-kon-bedit-se-suriza-/). Τα ΜΜΕ που διαχρονικά στηρίζουν το δικομματισμό (Mega, Σκάι, Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, Έθνος, Στο Καρφί κλπ), σε ένα ανήθικο αλισβερίσι κρατικής διαφήμισης και 'μαύρου χρήματος', αναπαρήγαγαν επανειλημμένως τη δήλωση, φιλοξενώντας παράλληλα άρθρα και απόψεις των Οικολόγων Πρασίνων.



Η ομάδα των 'αποστατών', αντιθέτως, προσχώρησε στο ακραία νεοφιλελεύθερο πολιτικό μόρφωμα του Στέφανου Μάνου και του (ιδεολογικού συνοδοιπόρου του) Θάνου Τζήμερου. Το επίσημο Δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.drassi.gr/index.php?id=2303&title=%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82%20%20%CE%BC%CE%B5%20%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%20%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC!-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%A6%CE%B9%CE%A3. Παρά τις διαμετρικά αντίθετες ιδεολογίες, όσον αφορά το δίπτυχο οικονομία-περιβάλλον, τα τέσσερα πρώην στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων (Φίλιππος Δραγούμης - ο πρώτος Πράσινος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Καμίνη, Στέλιος Κυριαζής, Σταμάτης Μπουντούρης, Νεκτάριος Γιώτης) προτίμησαν τη 'ΔΡΑΣΗ' από τη 'ΔΗΜ.ΑΡ.', το 'ΠΑΣΟΚ', τον 'ΣΥ.ΡΙΖ.Α.' ή το 'ΚΚΕ'.



Παρατηρώντας την συμπεριφορά των δύο προαναφερθέντων ομάδων στελεχών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το μοναδικό κοινό τους γνώρισμα είναι η επιθυμία για βραχυχρόνια επαγγελματική αποκατάσταση ως αντιπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών. Αρκούν άλλωστε δύο θητείες στα βουλευτικά έδρανα προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος ισόβια σύνταξη. Η όποια αγάπη τους για το περιβάλλον δεν διαφέρει αισθητά από την 'περιβαλλοντική ευαισθησία' του εφοπλιστή-μιντιάρχη Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος χρησιμοποιεί τη δουλειά εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να αποκομίζει διαφημιστικά οφέλη και να προβάλλει δήθεν 'εταιρική ευθύνη'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου