Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ALTER ΚΑΙ Η ΟΜΗΡΕΙΑ 700 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το ALTER είναι ίσως το πιο 'αμαρτωλό' κανάλι στην ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Με εκπομπές-ορόσημο, όπως τα 'Παρατράγουδα' και το 'Πολύ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ', ο τηλεοπτικός σταθμός του Μπουρναζίου κατόρθωσε να θέσει νέα χαμηλά στάνταρ ποιότητας, διαδέχοντας και ξεπερνώντας το παράδειγμα του STAR Channel (εξαιρουμένου βεβαίως του ενημερωτικού του τομέα, όπου ανταγωνίζεται στα ίσα MEGA και ΑΝΤ1).


Όμως αυτό δεν αναιρεί την απασχόληση περίπου 700 ανθρώπων, δημοσιογράφων-διοικητικών-τεχνικών, οι οποίοι εδώ και ένα έτος αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και  φθηνές δικαιολογίες/ανέξοδες υποσχέσεις από πλευράς διοίκησης/μεγαλομετόχων. Σε ανάλογη 'ομηρεία', έμμεση αλλά εξίσου απειλητική, ευρίσκονται εργαζόμενοι διαφημιστικών και λοιπών εταιρειών, στις οποίες το ALTER χρωστάει εκατομμύρια ευρώ.


Πώς έφθασε ένας τηλεοπτικός σταθμός να οφείλει 500 εκατομμύρια ευρώ? Η απάντηση εντοπίζεται στην εγκληματική διοίκηση και αδιάφορη ιδιοκτησία.




Τη διοίκηση του ALTER είχε αναλάβει ο Κώστας Γιαννίκος, παρά την ιδιότητα του μικρομετόχου (25%). Εκτός από την συμμετοχή στο ALTER, ο Κώστας Γιαννίκος κατέχει τον εκδοτικό οίκο 'Μοντέρνοι Καιροί/Modern Times', τη δισκογραφική εταιρεία 'Legend', την θεατρική επιχείρηση 'Ελληνική Θεαμάτων' και 2-3 ραδιοφωνικούς ψυχαγωγικούς σταθμούς.



Τα έντυπα, μουσικά και θεατρικά προϊόντα του κ. Γιαννίκου διαφημίζονται και ανακυκλώνονται από το ένα μέσο στο άλλο. Ως προς το ALTER βέβαια, όπου ο βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια του Γιώργου Κουρή (με τον ίδιο να κατέχει 25% και τον υιό του, Ανδρέα Κουρή, να κατέχει 25,64% - σύνολο 50,64%), η τακτική Γιαννίκου ανέκαθεν σήμαινε απώλεια εσόδων, μιας και σημαντικό τμήμα του διαφημιστικού χρόνου αφιερωνόταν στην ανέξοδη (με όρους-τιμές αγοράς) προώθηση των εν λόγω προϊόντων.


Χωρίς σχόλια για τις εργασιακές συνθήκες στις επιχειρήσεις του κ. Γιαννίκου, είναι πασιφανές πως προέβη σε εργαλειακή χρήση του ALTER και αυτή η ατομιστική λογική εξηγεί την υποτυπώδη εμπορική πολιτική του τηλεοπτικού σταθμού. 'Οταν πλέον δε η οικονομική κρίση του καναλιού  εκδηλώθηκε/δημοσιοποιήθηκε, αντί να πλαισιωθεί ο διαφημιστικός χρόνος από διαφημίσεις τρίτων (έστω με μειωμένη χρέωση), κυριάρχησαν οριστικά τα προϊόντα ετικέτας Γιαννίκου (εφημερίδα 'Κόσμος του Επενδυτή', περιοδικά 'Tivo' & 'Informer' κλπ).


Ο Γιώργος Κουρής, στον οποίο οφείλεται ο όρος 'Αυριανισμός' που σημαίνει λαϊκισμός/κίτρινη (ή/και εκβιαστική) δημοσιογραφία, έχει σαφώς μεγαλύτερες ευθύνες από τον συνέταιρό του, παρά την επιμονή του να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως ο ίδιος δεν διοικεί το ALTER.

Εκτός από την μετοχική συμμετοχή που απαριθμήθηκε παραπάνω (ΠΗΓΗ: Capital.gr, http://www.capital.gr/xa/insiders.asp?s=%C1%CB%D4%C5%D1), μέλος της οικογένεια του Γιώργου Κουρή - και ειδικότερα ο υιός του Ανδρέας - είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ALTER, δηλαδή 2ος στην ιεραρχία μετά τον Κώστα Γιαννίκο. Αυτό αποδεικνύεται από την αναρτηθείσα στον ιστότοπο του ALTER οικονομική κατάσταση του καναλιού για την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 (http://www.alter.gr/html/company/oikon_stoix/201011stoixkaiplhr30_9_2010.pdf). Δεν υπάρχει νεώτερο ενημερωτικό έγγραφο για τα οικονομικά του τηλεοπτικού σταθμού.


Μάλιστα, την ώρα που το κανάλι παραπαίει, ο πατριάρχης Γιώργος Κουρής προχώρησε στο στήσιμο ενός δεύτερου - μη πανελλήνιας εμβέλειας - τηλεοπτικού σταθμού, ονόματι Kontra Channel. Το καινούργιο επιχειρηματικό/ενημερωτικό εγχείρημα αντικατέστησε το τοπικό κανάλι 'ΤΗΛΕΦΩΣ'. Ως προς το περιεχόμενο, παραμένει πιστό στην 'φιλοσοφία' του 'Αυριανισμού'.


Ας μας εξηγήσουν λοιπόν οι συνέταιροι Γιαννίκος-Κουρής πως γίνεται να οφείλουν 500 εκατομμύρια ευρώ και να εξακολουθούν, όχι μόνον να κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Επίσης ας δικαιολογήσει η οικογένεια του Γιώργου Κουρή πως, όντας μεγαλομέτοχος και συμμετέχουσα στο διοικητικό συμβούλιο, δεν παρακολουθούσε την πορεία του ALTER αλλά και πως προέβη σε επάνδρωση δεύτερου τηλεοπτικού σταθμού, ενώ δεν ήταν συνεπής με τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς εργαζομένους και μη.


Αναρωτιέται κανείς αν ένας μέσος Έλληνας πολίτης-επιχειρηματίας θα είχε ανάλογη αντιμετώπιση από την ελληνική δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ και την επιθεώρηση εργασίας. Άξιο απορίας, δεν συμφωνείτε?


Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί χρηματοδότες του ALTER, τα τελευταία χρόνια, είναι οι τράπεζες 'Πειραιώς' και 'Marfin'. Συγχαρητήρια στους κυρίους Μιχάλη Σάλλα (Πειραιώς) και Ανδρέα Βγενόπουλο (Marfin)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου