Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ MEGA CHANNEL



Χθες, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου, συναντήθηκε μετά τις 21:00 (άρα όταν είχαν μεταδοθεί τα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και με δεδομένη την 24ωρη απεργία της 18ης Οκτωβρίου) με τους μιντιάρχες Ψυχάρη Σταύρο και Μπόμπολα Γιώργο στην πρωθυπουργική κατοικία - το επονομαζόμενο Μέγαρο Μαξίμου.




Ο μεν Σταύρος Ψυχάρης είναι ο κυρίαρχος μέτοχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (εφημερίδες ΝΕΑ & ΤΟ ΒΗΜΑ, ειδησεογραφικός ιστότοπος In.gr, ραδιοφωνικός σταθμός ΒήμαFM, τηλεοπτικός σταθμός Τηλέτυπος/MEGA Channel κ.ά.), ο δε Γιώργος Μπόμπολας είναι ο μεγαλομέτοχος του εκδοτικού οργανισμού ΠΗΓΑΣΟΣ (εφημερίδες Έθνος & Ημερησία, ραδιοφωνικός σταθμός SentraFM, τηλεοπτικός σταθμός Τηλέτυπος/MEGA Channel κ.ά.). Ο τρίτος μεγαλομέτοχος του Τηλέτυπου/MEGA Channel, Βαρδής Βαρδινογιάννης, δεν παρέστη λόγω κωλύματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμετέδωσαν - μεταξύ άλλων - το blog Fimotro (http://fimotro.blogspot.com/2011/10/blog-post_7815.html) και η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα (http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=152990), ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη του ενημερωτικού μηχανισμού που ανήκει στους δύο επιχειρηματίες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει άνω του 15% σε πρόθεση ψήφου, ενώ καθημερινές είναι οι λεκτικές και πρακτικές επιθέσεις εναντίον στελεχών του (κυρίως βουλευτών) αλλά και οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.


Συνηθίζεται ο Πρωθυπουργός μιας χώρας να πραγματοποιεί συναντήσεις με μεγαλοϊδιοκτήτες ΜΜΕ? Συνηθίζεται οι εν λόγω μιντιάρχες να είναι ταυτοχρόνως και εθνικοί εργολάβοι/προμηθευτές, δηλαδή να επωφελούνται από κρατικές χορηγίες, προμήθειες και συμβάσεις έργου?

Οι Αγγλοσάξωνες ισχυρίζονται ότι 'There is no such thing as a free meal' = 'Δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα'. Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, μία κυβέρνηση που δεν απολαμβάνει λαϊκής εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης μιας και το προεκλογικό της πρόγραμμα αποδείχθηκε σκοπίμως ψευδές και ανακόλουθο, με τί ανταλλάγματα θα δοθεί?



Ανέκαθεν τα προαναφερθέντα ΜΜΕ στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και όταν ήταν προφανής μια επικείμενη εκλογική ήττα (όπως στις βουλευτικές εκλογές του 2004). Επίσης οι ιδιοκτήτες τους ήταν από τους πρώτους που εφήρμοσαν τον (προβλεπόμενο στο Μνημόνιο-Μεσοπρόθεσμο) θεσμό των ατομικών συμβάσεων και την αποδιάρθρωση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα με έντονα επικριτική διάθεση/αποδοκιμαστικό τρόπο προβάλλονται οι κάθε λογής λαϊκές κινητοποιήσεις.



Πρωτοπόροι στη διαδικασία 'κοινωνικού αυτοματισμού', δηλαδή το διχασμό και την αλληλοσύγκρουση των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, είναι τα ακριβοπληρωμένα δημοσιογραφικά στελέχη των παραπάνω ειδησεογραφικών οργανισμών (Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Δημήτρης Καμπουράκης, Γιώργος Οικονομέας, Μανώλης Καψής, Γιώργος Παπαχρήστος κ.ά.), τα οποία κρίνουν το 'ορθό' και το 'λάθος', το 'μέτρο' και την 'υπερβολή', τα 'δικαιώματα' και τις 'υποχρεώσεις' του απλού κόσμου με τα απλά όνειρα και τις καθημερινές έγνοιες.


Η αποστασιοποίηση του Έλληνα πολίτη, ο οποίος βιώνει τη διαφορά της εικονικής είδησης από την τραγική πραγματικότητα, από τα καθεστωτικά ΜΜΕ αντικατοπτρίζεται στην χαμηλή τηλεθέαση/ακροαματικότητα και τις μειωμένες πωλήσεις. Το κοινό στρέφεται αφ'ενός προς εναλλακτικά ΜΜΕ (διαδίκτυο) και αφ'ετέρου προς τα υπόλοιπα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας (με κυρίαρχο το ALTER με το Νίκο Χατζηνικολάου).


Στην σημερινή (18/10/2011) μάλιστα ομιλία του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέκρινε τη δανειοδότηση από τις τράπεζες οικονομικά προβληματικού τηλεοπτικού σταθμού, προβάλλοντας την απροθυμία έγκρισης κεφαλαίων προς μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Αν και δεν κατονόμασε, το κανάλι είναι το ALTER, το οποίο οφείλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας σαθρής διαχείρισης εκ μέρους του μειοψηφούντος μετόχου και Προέδρου Κώστα Γιαννίκου, ενώ οι βασικές συνεργαζόμενες τράπεζες είναι η Marfin και η Τράπεζα Πειραιώς. Το ALTER έχει αναδειχθεί σε βασικό αντίπαλο του MEGA (όσον αφορά τις ενημερωτικές/ειδησεογραφικές εκπομπές) και συγκεντρώνει την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού με την αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, αναγκάζοντας περιστασιακά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ να μετριάσουν την πολιτική τους στήριξη προς το ΠΑΣΟΚ.


Αναμένεται να διαπιστώσουμε εάν η αναφορά του Πρωθυπουργού σχετίζεται με την φήμη περί επικείμενης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του ALTER - εξέλιξη που θα ευνοούσε και τους Ψυχάρη-Μπόμπολα-Βαρδινογιάννη - ή εάν άλλα θα είναι τα ανταλλάγματα σε αυτή τη διμερή σχέση συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου