Σε ένα από τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε το Wikileaks, η εν Αθήναις ευρισκόμενη Αμερικανική Πρεσβεία εγκωμιάζει τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον επικεφαλήν της εκπομπής Νέοι Φάκελοι, Αλέξη Παπαχελά, για την συνεισφορά στο να 'περάσει' η θέση των ΗΠΑ στην ελληνική κοινή γνώμη , αναφορικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας.
Με εκφράσεις όπως 'Greece´s elite, progressive SKAI TV' (προφανώς θεωρείται ελιτίστικο και τιμητικό ένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλήνιας εμβέλειας να κατατάσσεται τελευταίος στις μετρήσεις τηλεθέασης σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς σταθμούς ιδιωτικής ή ακόμη και δημόσιας υφής - όσο για τα περί προοδευτισμού του ομίλου Αλαφούζου γενικότερα τα παρακολουθούμε διαχρονικά, από τη μη άσκηση κριτικής επί Πρωθυπουργίας Καραμανλή 2004-2009 έως τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις 'αντιφρονούντων / μη πειθήνιων' εργαζομένων και την υιοθέτηση των επιταγών του ΔΝΤ-Τρόικας σε εργασιακά-ασφαλιστικό εις βάρος των μη προνομιούχων), 'With its well-chosen presentation of key U.S. positions, the station achieved very high journalistic standards in this broadcast' (το υψηλό επίπεδο της εκπομπής συνδέεται με/εξαρτάται από την καλοεπιλεγμένη παρουσίαση των βασικών θέσεων των ΗΠΑ), 'It explores "how close we came to a new Cold War," says Alexis Papahelas, probably the best-known journalist in Greece, in his introduction' (ο Παπαχελάς είναι ίσως ο καλύτερος Έλληνας δημοσιογράφος όσο και η Carlsberg είναι 'ίσως η καλύτερη μπύρα στον κόσμο' στο αντίστοιχο διαφημιστικό ραδιοφωνικό μήνυμα - τα περί νέου Ψυχρού Πολέμου στερούνται επιστημονικής σοβαρότητος, έστω και ως υποθετικό ερώτημα).
Το πιο ανησυχητικό είναι η ενημέρωση που ρητά δηλώνεται πως παρείχε η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής στην αμερικανική πρεσβεία στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της μετάδοσης της εκπομπής (παρά την απόπειρα της Σοφίας Παπαϊωάννου - συναπαρτίζουσα με το Τάσο Τέλλογλου και τον Αλέξη Παπαχελά την τριάδα στην παρουσίαση της εκπομπής - να αιτιολογήσει το τηλεγράφημα, http://wikileaks.folders.gr/main/wikileak?id=61&locale=el).
Από πότε οι δημοσιογράφοι παίρνουν έμμεση έγκριση για το αντικείμενο έρευνας/εργασίας τους από άτομα/φορείς που δεν συγκαταλέγονται ούτε στα άμεσα αφεντικά τους ούτε στις χώρες επί το έδαφος των οποίων διεξάγεται η έρευνα?
Συνδέεται με την παράδοση των ΜΜΕ της οικογενείας Αλαφούζου να επικεντρώνονται σε αγγλοσαξονικά προγράμματα (όπως η 'Φωνή της Αμερικής') που σκιαγραφούν μία ιδανική εικόνα των ΗΠΑ?
Τέλος, συνδέεται με το έτερο τηλεγράφημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπου δηλώνεται ευθέως ο χρηματισμός και η υποκειμενικότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων? Το απόσπασμα αναφέρει χαρακτηριστικά:
'As for the journalists themselves, they are an underpaid bunch
usually holding multiple jobs in order to pay their bills. It's not
unusual for a journalist to work in a ministry press office, even
while covering the beat that includes that ministry. They're very
conscious of their multiple masters. One long-time Mega Channel
reporter says she only recalls one instance where any of Mega's five
owners was criticized on that station. It's also acceptable for
journalists to take gifts or even money from those on whom they
report. The 2004 Olympics organizing committee was notorious for
paying journalists for favorable stories.'(Πηγή : HOW TO READ THE GREEK PRESS:
A GUIDE FOR THE UNINITIATED ,
http://wikileaks.org/cable/2006/07/06ATHENS1805.html.
Έχει κάποιος την εντύπωση ότι ο χρηματισμός και η διαπλοκή αφορά μόνο τις σχέσεις των δημοσιογράφων με τα αφεντικά τους ή ότι επεκτείνεται και με τους προνομιούχους 'συνομιλητές' των εν λόγω αφεντικών? Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι το να αναρωτηθεί ο αναγνώστης του παρόντος κειμένου εάν οι 'πουλημένοι' (και όχι 'στρατευμένοι' που προϋποθέτει αρχές και ιδεολογία) δημοσιογράφοι είναι οι χαμηλής ιεραρχίας ή, αντιθέτως, τα καλοπληρωμένα στελέχη.
Ίσως ο Αλέξης Παπαχελάς είναι πράγματι ο δημοφιλέστερος Έλληνας δημοσιογράφος. Αλλά ενδέχεται να είναι για διαφορετικό λόγο από αυτόν που θα ήθελε... Όσοι επιθυμούν διευκρινήσεις, ας απευθυνθούν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου