Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΕΖΙΛΙΚΙ


Τον Ιούλιο του 2011, όταν ήδη η χώρα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου) είχε 21 μήνες στην εξουσία, απεκαλύφθη διαδικασία πρόσληψης 150 ατόμων - εκτός ΑΣΕΠ και με προφορική συνέντευξη - στο υπό κατάργηση Ινστιτούτο Νεολαίας.




Η πρωτοβουλία ανήκε στην Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και ήλθε να προστεθεί στη μακρά σειρά 'επιτυχιών' που έχει στο ενεργητικό της - με γνωστότερη ίσως τη δίμηνη καθυστέρηση στην παράδοση των σχολικών βιβλίων, φαινόμενο πρωτοφανές στη μετά το 2000 εποχή.


Ενώ ο πολιτικός της προϊστάμενος, Γιώργος Παπανδρέου , αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικαλούντο προ και μετά την εκλογή τους (Οκτώβριος 2009) την προάσπιση της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών, η κα. Διαμαντοπούλου επιχειρούσε την 'τακτοποίηση' ψηφοφόρων της εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας.


Ερευνώντας τα ονοματεπώνυμα που περιλαμβάνονται στον πίνακα επιτυχόντων, εύκολα διαπιστώσαμε τις λοιπές κομματικές ιδιότητες των εν λόγω ατόμων. Ήταν μέλη σε τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σκάνδαλο καταγγέλθηκε στα blogs (Tsantiri, http://www.tsantiri.gr/katagelies/katangelia-vomva-%E2%80%93-i-diamantopoulou-diorise-apo-to-parathiro-meli-tis-pasp.html, με αναδημοσίευση σε KourdistoPortocali, http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7657, και Troktiko, http://troktiko.eu/?p=266436), ενώ στα καθεστωτικά/διαπλεκόμενα ΜΜΕ (όπως ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA) δεν υπήρξε δημοσιοποίηση. Εξαίρεση αποτελεί η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Η αρχική καταγγελία έγινε από την ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, παράρτημα της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δίνει επιπλέον εγκυρότητα στην αποκάλυψη.  


Εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου προσπάθησε να 'μαζέψει' το σκάνδαλο, εξηγώντας (?!) ότι τα χρήματα για τις 150 διετείς συμβάσεις προέρχονταν κατά 80% από ευρωπαϊκά κονδύλια και μόνο το υπόλοιπο 20% θα συνιστούσε ελληνική συμμετοχή. Αντί δηλαδή να απαντήσει στο παράνομο και κομματικό/πελατειακό τρόπο πρόσληψης, αναφέρθηκε στην κάλυψη του κόστους - λες και το 20% των μισθών 150 ψηφοφόρων/στελεχών του ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια είναι αμελητέο ποσό για το δημόσιο ταμείο και δεν υπάρχουν άλλοι τομείς (υγεία , παιδεία) και συνάνθρωποί μας σε ανάγκη για να διατεθούν αυτά τα χρήματα.


Χθες, 17 Οκτωβρίου 2011, με άρθρο της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας New York Times με τίτλο 'Bureaucracy in Greece Defies Efforts to Cut It' και συντάκτρια την Suzanne Daley, το ρεζιλίκι/έγκλημα εις βάρος των καθημερινών πολιτών αποκτά διεθνή απήχηση. Ιδού το επίμαχο απόσπασμα: 'But some experts question whether the culture of bloat and favoritism will ever be conquered. Last month, for instance, Anna Diamantopoulou, the education minister, proposed appointing 150 young supporters of Mr. Papandreou’s party, Pasok, to her ministry’s Youth Institute, but the project was canceled after critical media reports. Ms. Diamantopoulou’s spokesman said the jobs would have been paid for by the European Union, but were eliminated after a budget review.' (New York Times, http://www.nytimes.com/2011/10/18/world/europe/greeces-bloated-bureaucracy-defies-efforts-to-cut-it.html?pagewanted=1&_r=1&ref=world).


Φαίνεται πως η κα. Διαμαντοπούλου πλέον αφιερώνει τον χρόνο της στην μεταρρύθμιση/υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ ταυτοχρόνως έστειλε τον υιό της να σπουδάσει στο University of Southampton. Από αυτό καταλαβαίνουμε τον σεβασμό που τρέφει για την ελληνική ανωτάτη εκπαίδευση. Παρακαλούνται οι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική άνεση και, κατά συνέπεια, τις εναλλακτικές επιλογής μόρφωσης των παιδιών τους να καταλάβουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 'αφεντικά και δούλοι'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου